Přišlo to zčistajasna. Holčička plná energie jednoho dne nedokázala vůbec vstát z křesla. Přišly křeče, teploty a otázky, co se jí stalo. „Řešil se výpotek v kyčli nebo jiný zánět v těle. Dostala léky na bolest, ale za 14 dnů bylo ještě hůř,“ vzpomíná na osudovou ránu maminka Veronika. Po sérii vyšetření přišla z onkologie v Brně zdrcující zpráva: Viktorka má neuroblastom čtvrtého – nejhoršího – stupně.

Nádor napadá malé děti

Jde o zákeřné nádorové onemocnění postihující kojence a malé děti. Rozlišují se čtyři stupně závažnosti, přičemž čtvrtý je nejhorší. Časté jsou metastáze do kostí a kostní dřeně.

Takový byl diagnostikován i Viktorce, primární ložisko měla v nadledvině. Šance k vyléčení u tohoto typu rakoviny je menší než 50 %. „Když se tohle dozvíte, nemůžete skoro dýchat,“ řekl tatínek Roman.

Video
Video se připravuje ...

Maminka Veronika (37) a tatínek Roman (35) Kniezkovi s Viktorkou (4), které neuroblastom ochromil nožičky. Michal Charbulák

Při léčbě experimentují

Rodina se ale nevzdala a pustila se do boje s nemocí. Viktorka statečně snáší veškeré procedury. Několik operací, včetně odebrání vzorku hlavního nádoru a jeho odstranění, chemoterapie, dávky radiace. „V podstatě prochází experimentální léčbou,“ říkají rodiče.

Roman s Veronikou jsou si dobře vědomi rizikových faktorů chemoterapie. „Museli jsme podepsat, že víme, do čeho jdeme. Viktorka může v krajním případě třeba oslepnout, ochrnout nebo může mít poškozen mozek. Věříme, že nic z toho se nestane,“ říkají.

Speciální port u srdíčka

Žíly malého děvčátka jsou křehké, nemusely by vydržet opakované injekce, vše se tedy řeší přes unikátní port, tedy vstup do žíly kousek od srdíčka. Podávají se tudy léky či odebírá krev.

„Kdykoli se provádí přes port nějaký zákrok, musíme násilím Viktorku držet, je to pro ni velmi bolestivé. Ale zase se provede vše, co je potřeba a pak má třeba týden klid,“ vysvětlil Roman Kniezek.

Bez vlásků a zoubků

Její imunita je kvůli aktuální vysokodávkové chemoterapii v podstatě na nule, mizí bílé krvinky i krevní destičky, muselo se preventivně zamezit riziku zánětu. Proto jí byly vytrhány zoubky. „Nemoc jí bere i vlásky, ale ne sílu bojovat,“ věří tatínek Roman.

Lékaři holčičku obdivují

Statečnost a energie, se kterou Viktorka bojuje, vlévá optimismus do žil i rodičům. Chodí ji dokonce pozorovat lékaři a nevěřícně kroutí hlavami. „Pár hodin poté, co jí byl odebrán vzorek kostní dřeně, už tančila v nemocnici na vystoupení se zdravotními klauny,“ prozradili rodiče.

Viktorka nesmí mezi děti, nejvíce je v nemocnici. „Klidně si tam uděláme i společné Vánoce, když bude potřeba, hlavně že budeme spolu,“ neztrácejí optimismus Kniezkovi.

Pomůžete rodině?

Kromě zákeřné nemoci řeší rodiče děvčátka také tíživou finanční situaci. Rodina musela vytvořit sterilní prostředí, nakupuje léky, přidaly se náklady na cestování do nemocnice v Brně, kde tráví maminka s dcerkou veškerý čas. Tatínek během jejich nepřítomnosti musí nejen vydělávat, ale také zvládnout chod domácnosti a péči o další tři děti.

Chcete-li, můžete přispět do sbírky, která potrvá do konce letošního roku. Číslo účtu je: 2601706497/2010