Už loni v létě měl Pavel mladší, který jezdí po republice s koncertním pořadem největších tátových hitů, obavy, když pravidelná kontrola ve Fakultní nemocnici v Olomouci odhalila, že jeho hodnoty PSA stouply nad 4. Okamžitě absolvoval různá vyšetření i biopsii prostaty, jenže výsledek nebyl průkazný. Dvanáct odebraných vzorků prý totiž nepokryje celou prostatu, a tak nemusí prokázat nádor. „Vzorky byly negativní, ale PSA stále vysoké. Tak jsem teď absolvoval magnetickou rezonanci, její výsledky budu vědět za dva týdny,“ svěřil se pro Nedělní Aha! Novák.

Ten doufá, že brzy zjistí, na čem vlastně je. „Nemíním se krčit v koutě a čekat, až to přijde. Když budu vědět, že mám v sobě těžkého protivníka, chci se s ním rvát,“ prozradil zpěvák s tím, že když by se na rakovinu prostaty přišlo nyní, má ještě velkou šanci na vyléčení. „Jen se musí člověk smířit s tím, že třeba bude muset v životě něco oželet. Spousta chlapů má strach, že třeba při operaci přijdou o své mužství,“ vysvětluje Pavel.

On sám to ale vidí jinak. „Jenže co má v životě větší cenu? Lidský život, nebo sex? I kdyby moje léčba vyžadovala zákroky, které by znamenaly problémy s erekcí, nebudu váhat ani minutu,“ říká rozhodně umělec, který nyní chystá po různých městech instalovat výstavu fotografií slavného českého fotografa Jindry Štreita ze Sovince. „Výstava se jmenuje Tichý zabiják a mapuje lidi a jejich léčbu. I můj otec tam má dvě velice emotivní fotografie. Výstava má hlavní význam v osvětě. Každý muž po padesátce by se měl nechat vyšetřit a ti, co mají rodinné predispozice jako já, tak tuplem a daleko dříve,“ dodává Pavel Novák, který chce pomáhat i ostatním.

Není divu, sám kvůli rakovině prostaty přišel o slavného otce a interpreta hitů Nádherná láska, Vyznání, Pihovatá dívka, Malinká či Nesmíš mi lhát, který po osmiletém boji zemřel v přerovské nemocnici 11. února 2009.

Rakovina prostaty a biopsie

Postihuje muže převážně po padesátém roce života a je u nich nejčastějším nádorovým onemocněním. Onemocnění zpočátku probíhá bez jakýchkoli příznaků. Počáteční stav karcinomu prostaty je však většinou právě jediným, který může být úplně vyléčen. Pokročilý karcinom prostaty lze také léčit, šance na úplné vyléčení je však podstatně nižší.

Nemoc může odhalit biopsie. Ta se provádí ambulantně pod ultrazvukovou kontrolou pomocí sondy zavedené do konečníku. Během výkonu se odebírá z tkáně prostaty minimálně deset vzorků (závisí na velikosti prostaty a počtu předchozích biopsií).

VIDEO: S rakovinou se potýkal i bavič Josef Mladý: Rakovinu chtěl vyhladovět jako Pomeje!

Video
Video se připravuje ...

Smrt baviče Josefa Mladého (†63): Rakovinu chtěl vyhladovět jako Pomeje! Blesk TV

Fotogalerie
20 fotografií