„Právě jsem absolvoval biopsii prostaty a ještě se třesu hrůzou!“ prozradil pro Aha! zpěvák a textař desítek písní pro děti. Ten se začal poprvé o svůj stav ve Fakultní nemocnici v Olomouci zajímat už rok poté, co přišel o milovaného tátu Pavla Nováka st., skladatele a interpreta písní Vyznání, Malinká či Chci zapomenout. Ten 11. února 2009 v přerovské nemocnici prohrál osmiletý boj s rakovinou prostaty.

U ní je přitom podle lékařů velmi pravděpodobná dědičnost, a tak měl jeho syn pochopitelně strach. „Absolvoval jsem vyšetření karcinomu prostaty, později i ultrazvukové a potom i přes konečník,“ svěřil se Novák ml. s tím, že tehdy byly výsledky dobré. Hodnoty PSA (prostatického specifického antigenu) se pohybovaly vždy jen někde kolem 1,2 až 1,6. „Byly jen mírně zvýšené a nebylo třeba žádných dalších kroků,“ objasnil. Dva roky se na vyšetření neukázal.

Když ale dovršil 54. narozeniny, začal trpět zvláštními pocity a rozhodl se raději hned jednat. „Uvědomil jsem si, že přesně v tomhle věku přišli na rakovinu prostaty tátovi! Měl jsem to pořád někde v hlavě. Začátkem května jsem se ale odhodlal opět k odběru PSA,“ líčil Pavel.

Výsledky ho tentokrát šokovaly. „Za týden jsem se dozvěděl, že se mi hodnoty zvedly víc než dvojnásobně!“ Primář Študent, který před lety operoval i Nováka staršího, ho chtěl uchránit před biopsií a navrhl mu udělat odběr ještě po 14 dnech. „Kdyby hodnoty začaly padat, tak bychom byli spokojeni. Ony ale za těch čtrnáct dnů poskočily ještě výš! Biopsie byla nevyhnutelná a musela se udělat okamžitě,“ vylíčil.

Zákrok podstoupil už minulé úterý, ovšem verdikt zatím nezná. „Snažím se být pozitivní a stále koncertuji. Co bude potom, to ví jen pánbůh,“ doplnil vyděšený Pavel, který na koncertech hraje i tátovy hity. V rodinných šlépějích se ale nevydal syn Nováka ml. Filip Novák (27). Ten je fotbalistou, dříve byl zasnoubený s Miss Nikolou Buranskou (26) a nyní randí s modelkou Kateřinou Provazníkovou (21).

VIDEO:  S jiným typem rakoviny už dvakrát bojovala zpěvačka Anna K.: Řekla, jak na tom je!

Video
Video se připravuje ...

Zpěvačka Anna K. po roce boje s druhým útokem rakoviny: Řekla, jak na tom je! Blesk TV

Rakovina prostaty

Postihuje muže převážně po padesátém roce života a je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. Onemocnění zpočátku probíhá bez jakýchkoli příznaků. Počáteční stav karcinomu prostaty je však většinou právě jediným, který může být úplně vyléčen. Pokročilý karcinom prostaty lze také léčit, šance na úplné vyléčení je však podstatně nižší.

Biopsie prostaty

Provádí se ambulantně pod ultrazvukovou kontrolou pomocí sondy zavedené do konečníku. Během výkonu se odebírá z tkáně prostaty minimálně deset vzorků (závisí na velikosti prostaty a počtu předchozích biopsií).

Fotogalerie
7 fotografií