Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Janka (2) zachrání jen transplantace: Pomoc pro něj hledají i v zahraničí!

Autor: Kateřina Baranová, Michaela Kalkusová - 
21. prosince 2019
05:01

Přes den měl teplotu, večer horečku. Jankovi (2) ze slovenské Žiliny diagnostikovali virózu. Jenže... Byla to leukemie. Hledají pro něj dárce kostní dřeně. Jako pro prvního pacienta v historii pomocí česko-slovenské výzvy!  

Janko býval vždycky živé dítě, rád jedl a zbožňoval být venku mezi lidmi a zvířaty. To se letos v červenci začalo měnit. „Postupně o vše ztrácel zájem, byl čím dál víc unavený, neustále plakal a chtěl spát,“ popisuje maminka Katarína Kalužná (30).

V polovině srpna začal »hicovat«. Přes den měl 38 a večer horečku až 40 °C. První diagnóza byla viróza, předepsané léky ale nezabraly. Odpovědi nepřinesly ani další návštěvy u pediatra. „Po odběru krve nás poslali do nemocnice. Jankovi diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukemii,“ popisuje Katarína a dodává, že synova kostní dřeň byla napadena z 95 procent!

Může pouze čekat

Jediná šance na úplné uzdravení je transplantace od identického dárce kostní dřeně. V této chvíli se rozhodli pomoci i bývalí kolegové Kataríny z českého Krnova. Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) s nimi pořádá vůbec první česko-slovenský nábor dárců dřeně. Kde se dárce zaregistruje, totiž nezáleží. „Registry jsou propojené celosvětově,“ vysvětlil Pavel Jindra, vedoucí lékař ČNRDD. Když se vhodný dárce najde, bude mít Janko už skoro vyhráno. „Úspěšnost léčby je 60 až 80 procent u dospělých a 70 až 90 procent u dětí,“ uvedl Jindra.

K zařazení do registru dárců kostní dřeně stačí stěr vatovou tyčinkou z úst. Ani z případného odběru nemusíte mít strach, je podobný odběru krve. Provádí se i bez narkózy.

V nemocnici jako doma

Péče o Janka je velmi náročná. „Musíme být velmi stateční a trpěliví. Podávání léků, neustálý dozor, aby si neublížil a aby se mu nedělaly modřiny. Po silné chemoterapii musíme cvičit s nožičkami. Jsme více v nemocnici než doma,“ popsala Katarína. Spolu s ní je chlapečkovi největší oporou jeho tatínek Jan (31). S péčí o hocha pomáhají ale i jejich rodiče, sourozenci a prarodiče.

Pomozte i vy!

Chcete malému Jankovi pomoci? Můžete se přihlásit do Českého národního registru dárců dřeně. Podmínky jsou: Věk do 35 let, dobrý zdravotní stav bez trvalého užívání léků a ochota přetrpět chvíli nepohodlí pro záchranu lidského života. Více informací na: www.kostnidren.cz.

XYZ3 ( 21. prosince 2019 17:32 )

Držím palce a doufám v zázrak! Hodně sil a vše dobré v novém roce.

Zobrazit celou diskusi