Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kája (11) trpěl leukemií: Dávali mu 5% šanci, teď se setkal se svým zachráncem!

Autor: Slávka Červená - 
13. listopadu 2019
12:20

Jeho anděl jel na dřeň! Vděčí mu za život a teď mohl svému andělovi konečně poděkovat! Kája Staněk (11) se potkal s Martinem Šidlíkem (34). Ten školákovi daroval kostní dřeň a odehnal od něj na poslední chvíli zubatou.

Kája ze Cvrčovic u Kladna přijel před dvěma lety z lyžařského kursu a začal ho bolet kotník. „Ječel jsem bolestí. Přidal se i průjem. V nemocnici mi tvrdili, že si vymýšlím. A pak se mi začaly dělat v puse malé bouličky,“ vzpomínal pro Blesk chlapec.

Hrozné opary

 „V březnu rozbor krve ukázal na agresivní leukemii Burkitt lymfom. Ta zpráva, to byl drsný dárek v den mých narozenin. Syn se hned ocitl na JIP onkologie a podstupoval různé chemoterapie. Nemoc byla bohužel v nejvyšším stadiu. Zasaženo bylo celé tělo včetně centrální nervové soustavy,“ přiblížila těžké chvíle Kájova maminka Hana (39). „Úplně nejhorší pro mě byly vždy po chemo strašné opary v puse i nose,“ podotkl Kája.

Najdu ho!

Když se chlapcův stav začal lepšit, udělala se mu v listopadu pod kolenem velká boule. „Koncem roku už jsem byl zase v nemocnici,“ konstatoval klučina. „Cétečko“ odhalilo, že se nemoc vrátila a bude nutná transplantace kostní dřeně. „Od ledna podstupoval chemoterapie. Měl i tři sepse za 24 hodin a 15. Června 2018 podstoupil transplantaci kostní dřeně. Lékaři mu dávali jen 5 % naděje. Při tomto typu leukemie byl první v republice, kterému transplantovali kostní dřeň. Zatím je jediný, který přežil. Testy má v pořádku. Neumím ani vyjádřit, jak moc jsme vděčni Martinovi, že dřeň daroval,“ svěřila se maminka Hana (39). „Řekla jsem si, že ho za každou cenu najdu. Hledala jsem v kupce sena, všichni mlčeli, ale povedlo se,“ dodala. Pomohly sociální sítě a stovky telefonátů. Nakonec se potkali na Zlínském koncertu Avion Big Bandu a skupiny Buty. Kája by chtěl být ornitologem, ale třeba bude jednou nosit štěstí, jako jeho táta, který je kominík.

Náhoda u rallye

Martin Šidlík ze Želechovic se nechal zapsat do registru dárců v roce 2015 při Barum rallye. „Zastavil jsem se u stánku Jedu na Dřeň a už to bylo. Od 18 let ale daruji krev. Když mi zavolali z registru, trochu mě to rozhodilo. Zrovna jsem přistavoval dům a nepočítal s tím. Ale šel jsem do toho. Věděli to jen manželka a švagr. A nelituju. Když jsem dnes toho klučinu uviděl, byl jsem dojatý,“ řekl automechanik a nadšený muzikant, který hraje v bandu 16 let na pozoun a je tátou Elišky (2,5).

Zákeřná bestie

Burkitt lymfom je nejagresivnější typ leukemie. Stačí oslabený organismus a jedna zmutovaná buňka. Ta se rychle množí a šíří krví a tvoří nádory na všech orgánech. Od první zmutované buňky, kterou imunitní systém nezlikviduje, jsou ke smrti často jen asi tři měsíce.

26 zachráněných

Projekt Jedu na dřeň zapsal do registru dárců kostní dřeně za pět let existence 3 255 nadějí na život, což je statisticky 26 zachráněných životů. A díky podpoře Autoklubu ČR bude pokračovat nejméně do roku 2022 opět na motoristických akcích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi