Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Korupce začíná ve školách, šokovala hlava státu. O úplatku ve „své“ vládě prý nevěděla

Autor: sova - 
13. ledna 2020
16:09

Končící chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová se ve své zemi postarala nedávným výrokem o pořádný rozruch. Podle ní korupční a nečestné jednání začíná už u dětí ve školních zařízeních. Školáci, kteří jsou schopni u testů a zkoušek podvádět, jsou podle Kitarovičové často označování jako „hrdinové“ a jejich odsouzeníhodné jednání bývá nezřídka vyzdvihováno. Píše o tom britský The Guardian.

Chorvatská společnost by měla řešit problém s korupcí v soukromé i veřejné sféře odspoda, myslí si prezidentka. Má tím na mysli období školní docházky, kdy se děti poprvé setkávají s možností neférového jednání a podvádění při testech.

Korupce začíná ve školních třídách. Děti se tam seznamují s chováním, které jim umožňuje ‚obejít systém‘, a jsou velice náchylné k tomu, aby mu podlehly. Není to politická záležitost, jde o otázku mravů, které se na školách často zanedbávají,“ míní Kitarovičová, které v únoru končí mandát. Ve funkci ji nahradí bývalý chorvatský premiér Zoran Milanovič.

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová | Reuters

O korupci nevěděla

Minulý měsíc byl odsouzen jiný expředseda chorvatské vlády, Ivo Sanader. V jeho vládě působila Kitarovičová jako ministryně zahraničí. Sanadera poslal chorvatský soud na šest let do vězení za přijetí úplatku ve výši 10 milionů eur (přes čtvrt miliardy korun). Za tuto částku měl zařídit podíl chorvatské ropné společnosti v čerstvě privatizovaném energetickém podniku.

Prezidentka již dříve uvedla, že o úplatku nevěděla. Podle svých slov „nebyla součástí užšího kruhu tehdejší chorvatské administrativy, která byla s významnými rozhodnutími vlády seznamována“.

Bývalá členka středopravicového Chorvatského demokratického společenství (HDZ), jehož byl v letech 2000 až 2009 Sanader předsedou, také upozornila na to, že v její zemi není dostatečně vybudované povědomí o tom, co korupce reálně znamená.

„Když jdete k lékaři, očekává se, že přinesete alespoň květinu nebo čokoládu. Je to samozřejmost. Ale málokdo si uvědomuje, že přesně tohle je nenápadným znakem zkorumpované společnosti,“ řekla končící hlava státu a první žena v chorvatském prezidentském úřadu.

Chorvatsko má s korupcí problém, potvrzují průzkumy

„Naději pro mě osobně představují mladí lidé, kteří se nějaký čas pohybují v zahraničí. Poté se vrátí a přinesou si úplně odlišnou etiku. Takovou, ve které se tyto znaky neobjevují. Jedině takhle můžeme dosáhnout skutečné vyspělosti,“ sdělila chorvatským médiím.

O tom, že v Chorvatsku představuje korupce skutečný problém, svědčí i výsledky posledního šetření Eurobarometr. Podle něj se většina (59 %) Chorvatů setkává s korupčním jednáním na denní bázi. Země u Jaderského moře má také největší podíl obyvatel ze všech evropských států, kteří přiznávají, že se korupce alespoň jednou sami účastnili (16 %).

Zobrazit celou diskusi