Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Prezident ztrácí kontakt s realitou a duševně chřadne, varují psychiatři u Trumpa

Autor: Darina Jíchová - 
6. prosince 2019
18:45

Trojice amerických předních psychiatrů se obrátila na právní výbor Sněmovny reprezentantů Spojených států, který se momentálně zabývá podáním ústavní žaloby, tzv. impeachmentu na prezidenta Donalda Trumpa. Lékaři upozornili, že Trumpův psychický stav se „nebezpečně“ zhoršuje, prezident podle nich žije „ve světě klamných představ“. Po výboru chtějí, aby Trumpa a jeho duševní zdraví monitoroval. Psychiatři dodali, že je to v zájmu „kolektivního dobra a bezpečí“ Američanů, informoval deník Daily Mail.

Trump představuje skutečné nebezpečí, s tím, jak se zhoršuje jeho mentální zdraví, se může stát hrozbou pro bezpečnost našeho národa,“ stojí v otevřeném dopise psychiatrů. Jmenovitě vystoupili pouze tři přední odborníci, jejich varování však podpisem petice potvrdilo na 350 profesionálů. Osobně se však nikdo z lékařů s Trumpem nesetkal.

Kritici a prezidentovi zastánci tvrzení psychiatrů napadli, podle nich je dopis víc než lékařských závěrů spíš plný ironických poznámek. Podle všeho jsou to právě experti, kdo trpí „mentálním vyšinutím“. Také oficiální lékař Bílého domu Ronny Jackson během tohoto roku potvrdil, že prezident nemá žádné „kognitivní nebo duševní potíže“.

Experti: Trump je hrozbou pro USA

Hlavními signatáři dopisu jsou Bandy Leeová z Yaleovy univerzity, John Zinner z Univerzity George Washigtona a bývalý analytik CIA Jerrold Post. „Rozhodli jsme se vystoupit, protože jsme přesvědčeni, že s tím, jak se blíží impeachment, Donald Trump má potenciál stát se nebezpečím pro USA,“ uvádějí lékaři ve svém dopise. Zároveň varují, že pokud někdo prezidentův stav „nebude sledovat nebo bude jeho symptomy ignorovat, může dojít ke katastrofě“.

„Snažně prosíme Kongres, aby tuto záležitost bral vážně a zamezil Trumpovým destruktivním impulzům. My tři a stovky dalších jsme ochotní poskytnout vám i prezidentovi potřebná doporučení, rádi vzděláme veřejnost, uděláme vše, abychom maximalizovali naše kolektivní bezpečí,“ pokračují psychiatři.

Lékařka: Je krutý a žije mimo realitu

Nicméně nespecifikovali, jak přesně prezident Trump ohrožuje bezpečí Američanů. Zároveň prohlásili, že jsou před právním výborem ochotni vypovídat v otázce Trumpova duševního zdraví, a to i když ho nikdy nevyšetřovali. Leeová poskytla rozhovor britskému listu The Independent, kde vysvětlila, že poslední dobou u prezidenta pozoruje „zvýšenou míru krutosti a pomstychtivosti“. Lékařka uvedla, že je to jasně patrné na jeho tweetech.

„Cítili jsme nutnost promluvit o našich obavách. Náš prezident je ztracený mezi svými konspiračními teoriemi, pomalu ztrácí kontakt s realitou,“ sdělila Leeová reportérům Independentu. „Podívejte se na jeho výroky, najdeme v nich mnoho mylných představ spíše než vyložených lží, je to patologická porucha,“ pokračovala lékařka. Některá americká média, například stanice CNN, každý týden nabízejí přehled všech mylných, nepřesných nebo smyšlených tvrzení, která Trump vysloví.

Trump zdolal test demence

Veškeré své myšlenky o Trumpově psychice shrnula Leeová v knize Nebezpečný případ Donalda Trumpa, z anglického The Dangerous Case of Donald Trump, na tvorbě studie spolupracovala s dalšími 37 psychiatry. Teorii, že prezident kvůli svému chatrnému duševnímu zdraví není schopný vlády, vytahují jeho odpůrci od chvíle, kdy vyhrál volby.

Ani jedno lékařské vyšetření však nenasvědčuje tomu, že by měl nějaké duševní problémy. Trump dokonce podstoupil test MMSE, na jehož základně se diagnostikuje rané stadium demence. Prohlídka se skládá ze 30 otázek a úkolů zaměřených na orientaci, pozornost, schopnost počítat, paměť a řeč pacienta. Prezident podle Jacksona uspěl ve 30 ze 30 zadání. Sám sebe šéf Bílého domu ohodnotil jako „extrémně vyrovnaného génia“.

Zaklinac ( 7. prosince 2019 20:24 )

Jediná skutečná hrozba jsou psyc­hiat­ři,psy­cholo­gové,­novi­náři alias lovci ,,podprahovych senzací,, a vsichni lidé,kteří jsou tak lehce zmanipulovatelni,že si normální člověk pak musí myslet,že žije na planetě totálních magoru.

Zaklinac ( 7. prosince 2019 20:13 )

Jen chudák špiní lidi,co něco dokázali,aby zastínil vlastní neschopnost...

spania ( 7. prosince 2019 12:04 )

Tohle o něm mohou říct jenom ti,kteří se ho chtějí zbavit a nechtějí ho v čele USA.Jak je tedy potom možné,že dokáže normálně diskutovat a vést dlouhé proslovy a lidi ho všude vítají s otevřenou náručí,jeho proslovy doslova hltají a sklízí za ně vždy velký potlesk.Donald Trump dokázal za svůj život mnoho věcí a ti,kteří ho pomlouvají by si z něj spíš měli vzít příklad.

dobryclovek ( 7. prosince 2019 11:09 )

Darina ty novinářská chudinko i ostatní chciplotiny kdyby jste neměli mozek kuřete zjistli by jste že na chytrého prezidenta nemáte mužete jen špinit,pomlouvat jako WC pahy,žumpa,stoka!!

Ten_co_bude_staIe ( 6. prosince 2019 22:34 )

Kdyby se těm psychiatrům dostal do rukou náš retarda Eman, tak rovnou řeknou je to de.b.il, utra­tit😂😂😂­😂😂😂😂👍👍­👍👍👍👍👍👍­👅👅👅👅👅👅

Zobrazit celou diskusi