Půjčky na dárky

Začalo to docela nenápadně. Asi před rokem a půl uzavřela seniorka první finanční půjčku. Aby kryla hmotné požadavky nejen svoje a celé rodiny. Byla to tenkrát před Vánoci volba, která ji bolí dodnes, a z níž se jenom těžko vzpamatovává.

„Zavinila jsem si to sama. Nabrala jsem si půjčky a potom se mi to zcela vymklo z rukou. Měla jsem problémy se splácením, a řešila jsem to bohužel až tak nešťastným způsobem, že jsem si brala další a další půjčky,“ přiznává Marta Malcharová.

VIDEO: Chtěla bohatě obdarovat rodinu. Místo toho zažívá peklo!

Video
Video se připravuje ...

Chtěla bohatě obdarovat rodinu. Místo toho zažívá peklo! Karel Janeček, Blesk

Bezesné noci a pochroumané zdraví

Dluhy jí přinesly nejednu bezesnou noc, podepsaly je i na jejím zdraví. „Hlavně jsem si vybrala půjčky s vysokými úroky, vůbec jsem nepřemýšlela. Když jsem byla úplně na dně, požádala jsem o insolvenci, kterou mi naštěstí schválili,“ svěřuje se seniorka.

Díky své důvěřivosti přichází při splácení o velkou část penze. I ta je v jejím případě minimální. „Tak tím pádem je jasné, že se sice letos budu snažit nějaké ty dárky dětem koupit, ale žádné drahé věci to určitě nebudou. Peněz opravdu moc není,“ pokyvuje hlavou.

Varuju ostatní!

Splácení penzistku čeká ještě řadu let. „Varuji hlavně ty dříve narozené, aby si nepůjčovali na Vánoce, ani jindy. I když se to na začátku může zdát jako dobré řešení. Člověk nikdy neví, co se může stát. Přijde složitá životní situace, a dostane se do pekla, jako já,“ zdvihá varovný prst penzistka.