Veronika Gajerová podle Šmejkala hned zpočátku udělala několik chyb. „Nestalo se nic neobvyklého. Odkládat nepříjemné věci je docela přirozené. A právě tak zareagovala paní Gajerová – hledala řešení svých finančních problémů v dalších půjčkách. Ale čím dříve se kolo dluhové spirály zastaví, tím menší škody vzniknou,“ popisuje typickou situaci ředitel Poradny při finanční tísni David  Šmejkal.

A nejde jen o škody finanční. „Kamarádky, známí a přátelé paní Gajerové se budou jistě velmi těžko sžívat s tím, že velkou část svých peněz nikdy neuvidí,“  pokračuje odborník.

Bude nárok na důchod?

Velkou chybou bylo podle Šmejkala i neplacení zdravotního pojištění, protože se navyšuje o penále ve výši 18 % ročně.  „Je také otázkou, jestli se platilo sociální pojištění, aby vůbec vznikl nárok na starobní důchod,“ přemýšlí dále ředitel.

Herečka si také prošla celkem třemi dluhy u České spořitelny, která se dá považovat za hlavního věřitele. „Pravděpodobně se jednalo o  správný pokus přeúvěrovat stávající dluhy. Velký počet soukromých osob mezi věřiteli paní Gajerové představuje známé a přátele. Některé dluhy zde dosahují několika set tisíc korun.  Z pohledu věřitele - fyzické osoby, je taková půjčka velmi vysoká a potenciálně značně riziková,“ vysvětluje Šmejkal.

Další věřitelé se mohou přihlásit!

 Systém splácení půjček dalšími půjčkami dovedl herečku až do platební neschopnosti – úpadku. „Do insolvence se zatím přihlásilo 19 věřitelů, mají však čas se přihlásit do 3. prosince. Určitě správné bylo obrátit se na advokáta s žádostí o oddlužení, osobní bankrot,“ říká Šmejkal, který by Gajerové zpětně doporučil neřešit nezaplacené splátky dalším zadlužováním  a obrátit se na bezplatnou akreditovanou poradnu včas, před tím, než je nutné platit za služby advokátovi. „Strategie strkání hlavy do písku a vytloukání klínu klínem nevede k úspěchu. Výsledkem jsou obstavené účty a život mimo standardní režim,“ uzavírá Šmejkal.

David Šmejkal o půjčkách a osobním bankrotu

Oddlužení je cestou z finančních problémů v situaci, kdy se již nelze dohodnout s věřiteli na snížení splátek. Když se splátky hradí z dalších dluhů, většinou se roztáčí tzv. dluhová spirála. Ta s sebou nese spoustu dalších problémů, na jejichž konci je skoro jistě exekuce. Všemu by se dalo zabránit, kdybychom vycházeli jen z našich příjmů a výdajů. Splácet totiž můžeme jen tolik, kolik nám dovolí náš měsíční rozpočet. Výsledkem jsou exekuce a finanční krach.

Jak oddlužení probíhá?

Oddlužení pak znamená obvykle 5letý splátkový kalendář. Všechny příjmy v průběhu oddlužení, vč. vedlejších příjmů a např. dědictví, se musí odevzdávat prostřednictvím insolvenčního správce věřitelům. Dlužnici také ze všech příjmů zůstane pouze minimální nezabavitelná částka - podobně jako v exekuci. Z této nezabavitelné částky je třeba hradit veškeré náklady – bydlení, provoz domácnosti i úspory na opravy.

Kdo pomůže?

Je dobré vybrat si dobrého průvodce oddlužením, nejlépe zkušené profesionály z akreditovaných poraden. V průběhu pětiletého splácení se totiž může cokoli přihodit, co by mohlo oddlužení zastavit – pak hrozí obnovení exekucí. A právě konzultace v průběhu oddlužení jsou velkou výhodou akreditovaných poraden. Ty také mohou do poradenské činnosti zahrnout  potřeby a záměry osob žijících ve společné domácnosti s dlužnicí.

Poslední velkou podmínkou oddlužení jsou dostatečné příjmy, jinými slovy povinnost nacházet si zaměstnání s úměrnými příjmy. V případě porušení této povinnosti soud nemusí udělit osvobození od splácení zbytku dluhů na konci oddlužení. Oddlužení tedy není žádný med, vyžaduje odborný přístup po celou dobu jeho trvání.

Fotogalerie
10 fotografií

VIDEO: Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal hovoří v Epicentru na téma dluhy a nákup.

Ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal hovoří v Epicentru na téma dluhy a nákup vánočních dárků na dluh. Vpravo moderátor David Vaníček.
Autor: Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária