Častou příčinou zadlužování je i zbrklost, se kterou si lidé berou půjčky, aniž to důkladně zváží. „Roli hrají i návyky převzaté od rodičů nebo sociálního okolí,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni (poradny pro insolvence).

Za kolapsem rodinných financí stojí často i nedostatek finanční rezervy a nízká finanční gramotnost. Lidé si často neuvědomují, že dlužit není normální, a nevysvětlí to důkladně svým potomkům. Někteří dospělí se ale sami často chovají jako děti a vezmou si, co právě chtějí. „Když nejsou peníze, sáhnou po úvěru. Ten pak splácí nebo nesplácí, ale vždy platí úroky jako cenu za to, že zboží mohou používat hned,“ vysvětluje Šmejkal.

Zbrklá půjčka pak často může skončit na dně dluhové pasti. I když nejbezpečnější je si nepůjčovat, někdy to bez půjčky nejde. Je ale nutné ji svědomitě promyslet, důkladně propočítat a pečivě vybrat.

Půjčky můžete sloučit

Máte více půjček, které nezvládáte splácet? Podle odborníků se vyplatí spojit všechny dluhy do jednoho. „Říká se tomu konsolidace. Klient má jeden splátkový kalendář, jedny férové podmínky a jen jednoho partnera, s nímž v případě potřeby komunikuje,“ vysvětluje Filip Belant z České spořitelny.

Typický dlužník?

Typickým dlužníkem, který se obrací na pomoc Poradny při finanční tísni, je svobodná nebo rozvedená žena ve věku kolem 40 let. Je vyučená a pochází Prahy, Středočeského, Moravskoslezského nebo Ústeckého kraje. Je zaměstnaná a její čistý příjem se pohybuje okolo 14 000 korun. Její dluhy jsou ve výši 500 000 korun.

I půjčku v rodině stvrďte písemně

Levnější než bankovní či nebankovní půjčka je někdy půjčování mezi přáteli či v rámci rodiny. „Je ale důležité společně sepsat informace o výši půjčky, splátkách i případném úroku. Zmínit by se mělo i řešení, co se bude dít v případě, že se se splátkami zpozdíme nebo splácet přestaneme,“ radí David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

VIDEO: Vánoční dárek na splátky? Musím na splácení mít, varuje odborník

Video
Video se připravuje ...

Vánoční dárek na splátky? Musím na splácení mít, varuje odborník Blesk TV