Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potřebujete půjčit peníze? Na co si dát největší pozor? Odborník popsal, jak to udělat bezpečně

/
  • 1. listopadu 2019 ● 09:23

    Uvažujete o půjčce? Vyhněte se problémům s nesplácením dřív, než nastanou. Stačí přemýšlet, počítat, pečlivě vybírat a nepřeceňovat své možnosti.

  • 1.

    Udělejte si rozpočet

    Prvním krokem k bezpečné půjčce je detailní přehled veškerých rodinných příjmů i výdajů. „Dvě třetiny klientů poradny uvádí, že příčinou jejich platebních problémů bylo přecenění vlastních sil a příliš mnoho závazků,“ vysvětluje nutnost plánování David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni (poradny pro insolvence)

    Autor: BNP Paribas

  • 2.

    Bez rezervy si nepůjčujte

    Nepůjčujte si peníze, pokud nemáte nějakou rezervu. „K bezpečné půjčce patří úspory,“ říká Šmejkal. Bez finanční rezervy nejdou překlenout obtížná období, která mohou nastat v průběhu následného splácení půjčky – jako např. nemoc a úraz, ztráta zaměstnání, výpadek příjmů či nárůst výdajů. Výše rezervy by měla odpovídat trojnásobku měsíčních výdajů domácnosti. Bez ní je půjčka extrémně riziková.

     

    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Půjčku důkladně promyslete

    Opravdu potřebujete všechny věci z reklam? Ne, pokud byste si na ně museli půjčovat! Luxusní dovolená na horách nebo kupa dárků pod stromečkem se po roce splácení už zdaleka nejeví tak nezbytné. „Je výrazně těžší splácet něco, co už nemám,“ potvrzuje Šmejkal.

    Autor: pujcka.co

  • 4.

    Nevytloukejte klín klínem

    Řada dlužníků, kteří nezvládnou půjčku splácet, si půjčí znovu. Rozhodně to není dobré řešení. „Pokud někdo nezvládal splácet původní půjčku, není pravděpodobné, že se to s novým úvěrem změní. Naopak, dostane se tím do tzv. dluhové pasti, s níž si sám jen těžko poradí,“ popisuje Šmejkal.

    Autor: ilustrační foto

  • 5.

    Počítejte i s pokutami

    Ve finančních plánech nezapomeňte kromě úroků počítat i s dalšími náklady na úvěr. Předem si zjistěte, jaké jsou například sankce v situaci, kdy se dostanete do prodlení, nebo poplatky za možnost odložit splátky.

     

    Tip: S plánováním pomohou aplikace

     

    Nevíte si s plánováním rady? Zkuste moderní aplikace, které samy spočítají a výrazně usnadní finanční plánování. O krok napřed jsou v tomto ohledu banky, které podobné aplikace dokážou navíc propojit se službami osobního bankéře.

    Autor: Půjčka.co

  • 6.

    Vyhněte se lichvářům

    Vysoce rizikové bývají rychlé půjčky přes internet a od společností, které nejsou členem ČLFA. „Jde často o firmy, které nabízejí nízké půjčky s krátkou dobou splatnosti, tzv. mikroúvěry. Většinou bývají velmi drahé a rizikové. Když se člověk zpozdí se splátkou, hrozí mu vysoké poplatky a sankce,“ upozorňuje David Šmejkal.

    Správný výběr půjčky vám ušetří mnoho starostí.
    Autor: Elephant Orchestra

  • 7.

    Čekejte důkladné proklepnutí

    Pokud žádáte o půjčku, musíte očekávat, že si vás věřitel důkladně proklepne. Musíte pravdivě přiznat nejen příjmy, ale i všechny aktuální dluhy. Na jejich základě pak věřitel posoudí vaši bonitu, tedy to, jak budete schopni splácet v budoucnu svůj dluh. Pokud tomu vaše finanční možnosti neodpovídají, žádost o úvěr vám zamítne.

    Nejlevnější vždy neznamená nejvýhodnější.
    Autor: scom, archiv Blesku

  • 8.

    Nezlobte se kvůli odmítnutí

    Odmítla vám banka půjčit? Důvodem zamítnutí můžou být nejen nedostatečné příjmy, ale i třeba to, že o svou první půjčku žádáte ve vyšším věku. Nemáte totiž žádnou dluhovou historii, podle které by věřitel poznal, zda budete spolehlivě splácet.

     

    Tip: Obraťte se na svoji banku, která naše finance dlouhodobě spravuje. Díky tomu dokáže posoudit vaši bonitu i z jiného pohledu.

    Potřebujete půjčku? Vybírejte správně.
    Autor: Profi Credit

  • 9.

    Neztrácejte čas a neriskujte

    Odmítla vás jedna banka? Tak vás nejspíš odmítnou i další, protože podléhají stejným zákonným pravidlům. „Instituce se při posuzování bonity řídí striktními pravidly, a proto mají parametry nastavené velice podobně. Není tedy možné, že by vám jedna banka úvěr zcela zamítla a druhá vás přivítala s otevřenou náručí,“ vysvětluje Šmejkal.

     

    Rada: Odmítla vás banka, ale malá úvěrová společnost vám ochotně půjčí? Pozor! Taková půjčka může být extrémně riziková.

    Autor: Bezvafinance s.r.o.

  • 10.

    Zajímejte se o náklady

    Před podpisem smlouvy je nutné znát roční procentní sazbu nákladů (RPSN). V ní je započítaný nejen úrok, ale i další související poplatky. „Například cena za posouzení samotné žádosti o úvěr, poplatky za uzavření smlouvy, za převod, za vedení účtu a mnohé další,“ vypočítává Šmejkal. Kromě toho se ale zajímejte i o další poplatky, např. za prodlení, za posunutí splátek nebo sankce za nesplácení.

    Než si půjčíte, porovnejte nabídky.
    Autor: profimedia.cz

  • 11.

    Půjčujte si »na jistotu«

    V Česku existuje velké množství firem, které se poskytováním úvěrů zabývají. Největší jistotu představují banky a nefinanční poskytovatelé úvěrů, které zastřešuje České leasingová a finanční asociace (ČLFA). Podléhají přísnému dohledu, a proto je u nich největší jistota spolehlivosti.

    Autor: Shutterstock

Dnešní horoskopy