V létě si půjčujeme víc než obvykle

Léto se nenese jen v duchu dovolených, ale také zvýšeného zájmu o půjčky. Na co si půjčujeme nejčastěji? Pokud vás napadla letní dovolená v zahraničí, pak jste ve svém odhadu maličko mimo. Drtivá většina Čechů totiž na dovolenou šetří a hradí ji společně s běžnými výdaji. Půjčky na dovolenou využijí pouhá dvě procenta. Nejčastěji si na dovolenou půjčují mladí lidé ve věku mezi 18 až 24 lety se základním vzděláním a důchodci. Přesto mají banky a poskytovatelé nebankovních půjček během léta žně. Na co si nejčastěji půjčujeme? Tady je menší průzkum.

Bydlení na prvním místě

Peníze na bydlení zaujímají z celkového objemu půjček a úvěrů již tradičně první místo. Největší balík vypůjčených finančních prostředků tvoří hypotéky. Ačkoli je jejich získání rok od roku obtížnější, stále se drží na pomyslné přední příčce. Hypotékám ale směle konkurují půjčky na rekonstrukci stávajícího bydlení nebo úvěry na pořízení odpovídajícího vybavení. Půjčku na vybavení domácnosti za svůj život využil téměř každý třetí Čech.

Automobily i motocykly

A do vybavení samozřejmě patří také pořízení automobilu nebo motocyklu. Půjčku na automobil využila zhruba pětina Čechů. Výjimkou však nejsou ani půjčky související s pořízením sportovního vybavení (například na golf nebo hokej), či půjčky na pořízení nejnovějšího mobilního telefonu, notebooku či stolního počítače. V tomto případě však finanční specialisté a odborníci zvedají varovně prst. Vždy bychom si totiž měli půjčovat pouze na nezbytně nutné věci, které nám přinesou dlouhodobý užitek. V opačném případě se můžeme dostat do dluhové pasti.

Půjčky na domácí mazlíčky i plastiky

Samostatnou kapitolou jsou potom méně obvyklé půjčky, jimiž zanedbatelné procento Čechů financuje třeba pořízení domácího mazlíčka s prokazatelným rodokmenem nebo plastickou operaci. I tato skupina půjček patří mezi půjčky rizikové a finanční odborníci radí vyhýbat se jim. Výjimkou nejsou ani půjčky na vánoční dárky, letní tábory pro děti nebo pořízení základních potřeb a potravin do domácnosti.

Když půjčka, tak jedině s rozmyslem

Pokud vy sami uvažujete o půjčce, měli byste vědět, jak takovou bezpečnou půjčku vybírat a jak naložit s jejím zodpovědným splácením. Vždy si půjčujte pouze na nezbytné výdaje a u známých společností. Je jedno, jestli zvolíte banku nebo nebankovní instituci, vždy si ale pročtěte diskuze a fóra, ve kterých se dozvíte zajímavé zkušenosti skutečných klientů. Jednotlivé úvěry mezi sebou vzájemně porovnejte prostřednictvím online kalkulaček a pozornost věnujte smlouvám a obchodním podmínkám.

Co když vám půjčka přeroste před hlavu

Ve chvíli, kdy nejste schopni uhradit další splátku půjčky, neprodleně kontaktujte věřitele a spravte jej o své aktuální situaci. Domluvit se můžete na splátkových prázdninách (odložení splátek za menší poplatek) nebo nově nastaveném splátkovém kalendáři. Rozhodně výzvy věřitele neignorujte a nesázejte na to, že by na váš dluh zapomněl. Pokud situaci nebudete řešit, vystavujete se riziko exekuce.