A protože dobré účty – jak známo – dělají dobré přátele, dokonce to měli oba písemně!

Zpěvák byl známý tím, že s penězi uměl zacházet prozřetelně. Nikdy bezhlavě nerozhazoval. 

Proto se na něj Svoboda s důvěrou obrátil, když začal uvažovat o tom, že v jevanské vile vybuduje nahrávací studio. Půjčil si tehdy na něj 100 000 Kčs, což by dnes byl minimálně milion korun. A to ho celý dům jen šest let předtím přišel na pouhou polovinu, tedy 50 000 Kčs.

Celý obnos vrátil Svoboda 7. června 1978. Svědčí o tom kvitance podepsaná oběma Karly, kterou si skladatel pečlivě schoval a již nyní jeho syn Petr Svoboda (43) zveřejnil ve své knize o tátovi s názvem Karel Svoboda – Žít.

Do studia, kde později vzniklo mnoho úspěšných hudebních projektů, pak už hitmaker postupem let vrážel rovnou miliony. „Je strašné, jak rychle technika stárne,“ bědoval před návštěvami. Skoro každý půlrok se totiž objevily o něco dokonalejší přístroje.

Karel Gott nepomohl půjčkou v těžké chvíli jen autorovi svých největších hitů. Počátkem 90. let se na něj obrátil dnes již slavný galerista Miro Smolák (72). „Potřeboval jsem na zahájení podnikání milionovou půjčku. Karel o ní přemýšlel asi jen třicet minut. Pak mi řekl, že souhlasí,“ vzpomíná Miro. Tehdejší Gottovo vstřícné gesto napomohlo tomu, že je dnes milionář i z něj.

 

Video
Video se připravuje ...

Smrt hudebního krále Karla Svobody. Fotky z místa činu se někteří snažili prodat! Videohub

Fotogalerie
76 fotografií