Na mámu s tátou vzpomíná jak syn a autor výpravné publikace Petr Svoboda (43), tak dcera Jana Wallace (51), žijící v USA. Ta přispěla mimo jiné vtipnou vzpomínkou na zimní pobyty v Krkonoších. Celá rodina se pravidelně vydávala do Špindlerova Mlýna, kvůli lyžování to prý ale nebylo.

Na vleku

„Na hory jsme jezdili v ukrutný partě, s Dietlovými, Štaidlovými a dalšími umělci,“ vzpomíná Jana Wallace Svobodová. „Jezdila jsem na lyžích a naši se poprvé v životě rozhodli jít na lyže taky. Takovou ostudu jsem v životě neviděla!“ dává k dobru Jana a sugestivně pokračuje: „Brácha byl ve školičce pro malý lyžaře, rodiče se vyšňoření dostavili na vlek, tam kotva, styl: Chyť se sám za jezdící drát! Oba dva se nechytli, lyže šly nahoru a oni padali ze stráně dolů. To byl jejich první a poslední pokus, že budou společně lyžovat. Já jsem raději dělala, že je neznám...,“ dodává Jana pobaveně.

Na běžkách

Hitmaker dokonce stanul i na běžkách, k čemuž ho vyhecoval kamarád a kolega Petr Janda (81). „Den předtím šel Karel do Tuzexu koupit si lyže a boty,“ vzpomíná lídr skupiny Olympic s tím, že Svoboda samozřejmě nekoupil jen jeden pár běžek, Šiška také dostala zimní komplet . „Protože nevěděl, jak se do toho dostane, voblíkli jsme se u mě a vyrazili. A opravdu jsme hodinku dvě kroužili na běžkách!“ Oběhli spolu jevanský rybník a nikdy více už Karel se Šiškou běžky nenazuli! „Taky měli tenisové rakety, které jsem po osmi letech našla ještě nerozbalený. A maminka koupila tátovi hrozně drahý krásný kolo, na kterým jezdil jedině brácha...,“ vypočítává Jana.

Unikátní foto: Gott v přezkáčích!

U vyprávění o zimních radovánkách se v knize objevuje i fotka Karla Gotta (†80), jehož pravděpodobně jeho parťák Svoboda vyfotil v lyžařských přezkáčích v jevanské vile. Evidentně muselo zůstat jen u fotky, protože Slavík se jinak lyžování nevěnoval, celoživotně totiž sportoval jen z donucení...

Video
Video se připravuje ...

Syn Karla Svobody (†68) Petr: O katastrofickém manželství táty s Vendulou i předchozím štěstí! Blesk TV

Fotogalerie
38 fotografií