Stejně jako ve filmovém dokumentu Šťastná léta by byl Petr Svoboda nejraději, kdyby se v knize mohl poslední dekádě a půl tátova života vyhnout.

„Chtěl jsem vyobrazit tátu, jak jsem ho zažil já. Jako chrliče pozitivní energie a dobré hudby. Zdálo se mi, že se tohle vytratilo a připomíná se více to, co souvisí s jeho velmi smutným odchodem,“ vysvětlil Petr ve Studiu Blesku, kde knihu Karel Svoboda – Žít představil.

Má rád pravdu

Tým spolupracovníků ho pak přesvědčil, aby se konci tátova života nevyhýbal. „Je potřeba jeho život zpracovat. Došel jsem k tomu, že se tomu nebudu vyhýbat, že popíšu, co jsem viděl a velmi zblízka zažil. Snažil jsem se to minimalizovat, ale já mám prostě rád pravdu,“ říká hitmakerův prvorozený syn.

Už dlouhá léta není žádným tajemstvím, že vztahy mezi ním a vdovou po tátovi Vendulou Pizingerovou (51) jsou na ostří nože. „Ukažte mi jediného člověka, který spáchá sebevraždu uprostřed šťastného manželství?! Jejich vztah byl v katastrofálním stavu. Byla to válka Roseových,“ odkazuje Petr na známý americký film.

Na konci sil

Karel Svoboda byl z toho dle jeho slov strašně unavený a trpěl. „Neříkám, že je všechno její vina. Ale nemůžu být přátelský vůči někomu, o kom vím, jak se k tátovi choval. Byl rozhodnutý učinit razantní kroky k ukončení toho manželství, ale už na to prostě neměl sílu...“ vzpomíná Petr na období, které jeho otce přivedlo k rozhodnutí ukončit život.

Video
Video se připravuje ...

Syn Karla Svobody (†68) Petr: O katastrofickém manželství táty s Vendulou i předchozím štěstí! Blesk TV

BLESK Víte, že...

  • Petrova maminka Hana Svobodová (†46) řečená Šiška zemřela na rakovinu, když mu bylo pouhých 13 let, o dalších 13 let později osiřel.

Nemá se rád ani s bráškou

Vztahy se nejspíš nezlepší ani mezi Petrem a nevlastním bratrem Jakubem (18). „Nedokážu jít mimo pravdu. Pakliže by to Jakub akceptoval, že to tak prostě mám, a chtěl by se mnou nějakým způsobem komunikovat, budu rád. Ale uvědomuju si, že my dva se nikdy nebudeme mít rádi, Vendula je jeho matka a syn by měl držet se svou mámou,“ uvědomuje si Petr. „Měl bych to stejně. Bohužel, takto byly karty rozdané, je to strašně smutný příběh,“ uzavírá.

Fotogalerie
41 fotografií