Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli zdražení jízdenek vyhlásili výjimečný stav. Chile ochromily rozsáhlé protesty

Aktualizováno -
19. října 2019
21:37
Autor: CTK - 
19. října 2019
08:13

V chilské metropoli Santiagu de Chile byl v noci na sobotu vyhlášen výjimečný stav poté, co několikadenní protesty proti zdražení jízdenek na metro přerostly v násilí. Informoval o tom v sobotu zpravodajský server BBC News.

Demonstranti - z velké části z řad středoškolských a vysokoškolských studentů - v pátek večer zaútočili na několik stanic metra, zapalovali ohně a blokovali dopravu. Úřady provoz podzemní dráhy zastavily, což postihlo statisíce lidí vracejících se z práce domů, napsala agentura AP.

Na televizních záběrech bylo vidět, jak nespokojenci napadají policejní vozidla, házejí kameny a zapalují autobus. Pořádková policie demonstranty rozháněla slzným plynem a obušky. Podle úřadů bylo zraněno 156 policistů, 11 civilistů a více než 300 lidí zatčených.

Chilský prezident Sebastián Piňera nakonec vyhlásil v postižených oblastech výjimečný stav, a dal tak úřadům možnost omezit svobodu shromažďování a pohybu.

Zatímco během sobotního rána se situace ve městě uklidnila, okolo poledne v metropoli znovu propukly nepokoje. Demonstranti se střetli s policí, která proti nim použila slzný plyn, informovala agentura AP. Vláda do ulic také poprvé od roku 1990 nasadila vojáky. Podle generála Javiera Iturriagy del Campa budou vojáci hlídkovat „v oblastech nejvíce stižených konflikty“, zákaz vycházení ale zatím zavést nehodlají. Obyvatelům města doporučuje, aby šli domů ke svým rodinám a zůstali v klidu.

Přítomnost vojáků je podle del Campa čistě preventivní, přesto se rozhodnutí v zemi, která 17 let žila pod vojenským režimem, setkalo s odporem.

Provozovatel metra uvedl, že všechny trasy zůstanou kvůli rozsáhlým škodám nejméně dva dny mimo provoz, protože nelze zajistit jejich bezpečné fungování. Škody byly odhadnuty na 700 000 dolarů (16,1 milionu Kč).

Vláda zdražování nechce odvolat

Metro v chilském hlavním městě patří v Latinské Americe k nejmodernějším, má 140 kilometrů linek a 136 stanic, uvedl server BBC News. Chilská vláda tento měsíc zvýšila jízdné až o 1,17 dolaru (27 Kč) za jízdu v dopravní špičce. Svůj krok zdůvodnila zdražováním energií a oslabením chilské měny. Chile patří mezi nejbohatší země Latinské Ameriky, ale bohatství je zde nestejnoměrně rozděleno. Frustrace z vysokých životních nákladů v hlavním městě se stala citlivým politickým tématem a vyvolala výzvy k reformám prakticky všeho, od daňových a pracovních zákonů po důchodový systém.

Protesty chilská vláda odsoudila a označila je za „projevy násilí a vandalismu páchané organizovanými skupinami“. Od zvýšení jízdného kabinet ustoupit nehodlá. Ministryně dopravy Gloria Huttová novinářům řekla, že vláda subvencuje téměř polovinu nákladů na provoz metra.

Vláda podle ministra vnitra Andrése Chadwicka podala podle zákona o státní bezpečnosti stížnost na lidi, kteří poškozují systém metra nebo brání jeho běžnému provozu. Podle zákon pachatelům hrozí tři až pět let ve vězení.

Protesty studentů začaly v pondělí, kdy se stovky mladých lidí na protest proti zdražení jízdného v Santiagu nahrnuly do několika stanic, skákaly přes turnikety nebo je podlézaly. Do konce týdne protesty zesílily, studenti mimo jiné začali rozbíjet vstupní branky a sklo a házet suť na koleje a na některých stanicích zapálili ohně. Protesty rozdělují obyvatele hlavního města. Jedna část se domnívá, že protesty jsou oprávněné, druhá je rozčílená kvůli problémům s dojížděním.

Pohybovenadany ( 19. října 2019 13:54 )

Začněte se midlit hlava-nehlava , to pomůže

naidka ( 19. října 2019 10:32 )

U nás se stávkovalo, když jízdenky zlevnily.

Manowar ( 19. října 2019 09:31 )

V Chile se zdražuje,u nás se ceny upravují směrem nahoru.

Zobrazit celou diskusi