Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Kdy už umřete?“ Smršť dotazů dohnala správkyni Hongkongu na pokraj slz

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. srpna 2019
12:45

Pročínská správkyně Hongkongu Carrie Lamová na tiskové konferenci čelila smršti otázek novinářů. Dotazy se týkaly především protestů, které už několik týdnů zmítají Hongkongem. Demonstranty původně vyburcoval návrh zákona o vydávání osob k trestnímu stíhání do pevninské Číny, který kritici považovali za hrozbu pro nezávislost hongkongské justice. Protesty se postupně změnily ve vyjádření obecnější nespokojenosti se směřováním regionu. „Mnoho občanů zajímá, kdy už konečně umřete,“ vypálil na správkyni jeden z reportérů. Informoval o tom deník Daily Mail.

„Copak nemáte svědomí? Kdy umřete? Vaše podpora Číny nás svedla na cestu, ze které není návratu,“ pokřikovali na Lamovou novináři. Politička svůj postoj nezměnila, vyzvala k ukončení násilí při demonstracích, zároveň se postavila na stranu policie, která pravidelně demonstrace rozhání slzným plynem a dochází i na potyčky s účastníky. O víkendové vlně protestů bylo zraněno několik desítek lidí.

Správkyně Hongkongu Lamová to schytala kvůli protestům, lidé odmítají násilí policie. Správkyně Hongkongu Lamová to schytala kvůli protestům, lidé odmítají násilí policie. | Reuters

Původně měla Lamová přečíst jen krátké prohlášení o současné situaci v Hongkongu, brzy se ale konference změnila v křížový výslech. Novináři ji zahrnovali otázkami v angličtině i v kantorštině. 

 „Kdy konečně přijmete zodpovědnost za to, co se tady děje? Kdy budou moct lidé žít beze strachu? Kdy odstoupíte? Řekla jste nám, ať svou práci bereme vážně, teď nám vy upřímně odpovězte,“ bombardovali ji.

Než se Lamová stihla vzpamatovat z první vlny dotazů, zavalila ji další. „Lidé se bojí vás i policie, odpovíte nám dneska na otázky?“ tlačili na ni reportéři. „Nepřerušujte správkyni,“ snažil se tým Lamové novináře několikrát umírnit, ale marně.

Zaskočená správkyně se málem rozbrečela

Lamová byla útokem naprosto zaskočená, klopila hlavu a dívala se do svých poznámek. Při některých dotazech nadzvedala obočí, při jiných jen upíjela z připravené skleničky. „Znovu vás prosím, abychom všichni odložili své neshody a uklidnili se,“ prohlásila, když se konečně dostala ke slovu. Lamová vypadala, že se každou chvíli rozbrečí.

„Zamyslete se na chvilku, podívejte se na naše město, na náš domov. Opravdu chcete, aby to všechno skončilo katastrofou?“ obrátila se prosebně na novináře. Snažila se bránit policisty a jejich přehnané násilí, kterého se o víkendu dopustili. Uvedla, že ji mrzí, že došlo ke zraněním, ale policie je „v extrémně složité situaci“.

„Máte vůbec svědomí?“ opakovali novináři. „Až se chaotická situace uklidní, budu to já, kdo bude jako správce Hongkongu odpovědný za revitalizaci hongkongské ekonomiky a obnovu města,“ doplnila Lamová, o své případné rezignaci se nezmínila. Nedodala ani, jaké kroky její vláda hodlá podniknout, aby dosáhla dohody s demonstranty.

Chaos v Hongkongu trvá už týdny

Lamová, která se v posledních týdnech k největší politické krizi za desítky let příliš nevyjadřovala, vyzvala obyvatele ke klidu a prohlásila, že násilnosti ze strany demonstrantů uvrhly Hongkong do stavu „paniky a chaosu“. „Hongkong jako otevřené, svobodné, velmi tolerantní a ekonomicky stabilní město pocítí těžké rány... Zotavení může trvat dlouho,“ řekla správkyně, které mnozí vyčítají, že chce posílit kontrolu Číny nad ostrovem.

Mladou dívku zasáhl na protestech projektil, hrozí, že přijde o oko. Mladou dívku zasáhl na protestech projektil, hrozí, že přijde o oko. | Reuters

Demonstranti dokonce na dva dny zablokovali letiště v Hongkongu, které muselo zrušit většinu letů, jeho provoz byl obnoven až dnes. V neděli byla při protestech zraněná mladá žena, kterou policejní gumový projektil zasáhl do pravého oka, podle lékařů by mohla o oko přijít. Demonstranti na znamení sounáležitosti začali nosit pásku přes oko a trička s nápisy „oko za oko“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 14. srpna 2019 13:42 )

Paní odstoupit nesmí, jinak by skončila v čínském koncentráku, nebo rozporcovaná na orgány. Čínský režim je stejně perverzní jako Hitlerovo Německo a Stalinovo Rusko. K moci se téměř vždy a všude dostanou ty nejhorší kreatury, místo elity národa. Putin, Erdodan, Orbán, Lukašenko, Bolsonaro, Kim, Kaczyński, celá Arábie, Afrika, všude zlo u moci.

Zobrazit celou diskusi