Koncept budoucnosti areálu Pražské tržnice v Holešovicích představil náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), zároveň též zastupitel Prahy 7, na jejímž území se tržnice nachází. Podle něho je Pražská tržnice v Holešovicích dlouhodobou jizvou na tváři hlavního města.

„Měli bychom si uvědomit, nakolik cenný areál holešovické tržnice je,“ uvedl Vyhnánek na setkání s novináři. „Jde zde řada cenných estetických prvků včetně pozoruhodných nemovitostí, jako třeba věž nebo budovy bývalé burzy, která je prakticky zámkem. Přitom dnes je vybydlená, nevyužívaná a v havarijním stavu,“ upozorňuje na stav budovy, známější v místopisu tržnice jako hala č. 4.

Břímě minulosti

Tržnice je v současné době v neutěšeném stavu. Podle náměstka je to neblahá pozůstalost z 90. let, kdy tehdejší vedení hlavního města svěřilo pronájem tržnice společnosti Delta Climatizer, která se posléze přejmenovala na Delta Center. Ta s areálem začala nakládat svévolně, kvůli čemuž se jeho prostory zaplnily řadou pouličních stánků i nežádoucích nájemníků. Ti mezi obyvatele distribuovali nadhodnocené cetky nebo dokonce falešné produkty.

Areál holešovické tržnice
Autor: Eva Fornálová

„Postupem let dokonce společnost Delta Center přestala platit nájem. Praha v roce 2012 smlouvu vypověděla a vyzvala společnost, ať vyklidí areál tržnice. Delta Center výpověď neakceptovala, čímž došlo k soudnímu sporu, který dodnes ukončen není, byť prvoinstanční soud rozhodl ve prospěch hlavního města,“ upřesnil Vyhnánek. V současnosti se čeká jen na to, zda se společnost odvolá, či nikoliv. Dluh, který hodlá hlavní město vymáhat, sahá k částce 250 milionů korun.

Stánky půjdou k zemi

„V současné době se v areálu tržnice nachází zhruba 115 stánků. Smlouvu s městem má přitom necelá třetina, ještě menší počet má uzavřenou smlouvu se společností Delta Center. Ze všech těchto stánků jen 18 řádně platí nájem na účty hlavního města,“ upozornil Vyhnánek. To ovšem zdaleka není nejzásadnější problém.

Všechny stánky totiž v areálu vznikly bez platného stavebního povolení. Stojí načerno. S přihlédnutím nejen k tomu, ale také proto, že stánky brání volnému průchodu lidí a celkové revitalizaci areálu, hodlá je magistrát nechat zbourat. Podle Vyhnánka by první stánky měly jít k zemi ještě do konce tohoto týdne. Tím by mělo dojít ke vzniku severojižního pěšího torza, které by adekvátněji spojovalo Jateční ulici s Bubenským nábřežím.

„Sestěhování“ tržnice pod jednu střechu

Hlavní město nicméně stánkaře nehodlá úplně vyhánět. Současná politická reprezentace si je podle Vyhnánka vědoma početných návštěvníků, kteří do tržnice zavítají cíleně právě kvůli zboží, které je zde k dostání. Z toho důvodu je magistrát ochoten provozovatelům stánků poskytnout halu č. 13, kde by své obchody mohly nadále provozovat, v kultivovanějším prostředí. „Celkem jsme evidovali 17 žádostí ze strany stánkařů, kteří by k tomu byli ochotní,“ připustil Vyhnánek.

Holešovická tržnice volnočasovým areálem?

Pokud se hlavní město zbaví nežádoucích stánkařů a soud uzná dluh společnosti Delta Center i zproštění jeho nároků na správu nemovitostí, bude zbývat ještě dořešit budoucnost erotického nočního klubu Showpark Market, který do konceptu budoucnosti lokality nezapadá. „Hodláme zde zbudovat areál, kam by mohly zavítat rodiny s dětmi, a nevěstinec by v něm skutečně nebyl vhodný,“ uvedl náměstek.

Řádní nájemníci při dodržení podmínek Prahy budou moci v areálu působit dál. Celkový vzhled tržnice se má pozměnit. „Chceme z ní udělat místo, kde by byl mix obchůdků, maloobchodů, restaurací i kulturních institucí pro volnočasové využití,“ naráží Vyhnánek například na divadelní a umělecký prostor Jatka 78, který město podporuje. Za předobraz budoucí podoby Pražské tržnice uvedl náměstek podobné prostory v zahraničí – Mercado de San Miguel v Madridu či Starou tržnici v Bratislavě.

Celková a celistvá rekonstrukce by podle Vyhnánka mohla trvat osm i více let. Zběžným odhadem lze říci, že se investice vyšplhá nad jednu miliardu korun. „Rozhodně ovšem neuvažujeme o tom, že bychom tržnici zavřeli, byť by to bylo nejjednodušší. Ale hodláme ji rekonstruovat budovu po budově, nikoliv najednou,“ vysvětlil.

Fotogalerie
12 fotografií