Po čtyřletých přípravách tento týden oficiálně začal vznikat projekt, v rámci kterého se v hale číslo 40 na území Pražské tržnice v Praze 7 objeví nové kulturně komunitní centrum a podnikatelský inkubátor. Ve vícepatrové budově se během měsíce začnou realizovat stavební úpravy.

Kulturně komunitní centrum se zaměří na děti, mládež a seniory. „Centrum bude obsahovat klasické dílny, kroužky, ale měl by být zaměřený i na nové technologie jako 3D tisk nebo virtuální realitu. Máme připravenou spolupráci i s dětskými domovy, kterou už máme vyzkoušenou z projektů, které jsme dělali,“ uvedl Samuel Kašpar, ředitel neziskové organizace OSE Czech Republic, která za projektem H40 stojí.

„Podnikatelský inkubátor Art&Digital Lab je zaměřený na mladé tvůrce, lidi, které zajímá technologie, kteří si chtějí své nápady zkusit. Projekt bude zahrnovat i „co-working“, to znamená klasická sdílená pracovní místa,“ uvedl k dalšímu záměru Samuel Kašpar. Každý ze zmiňovaných projektů bude mít v hale 40 vyhrazené vlastní patro.

Přízemí má patřit veřejnosti. V plánu je kavárna, která by mohla mít sociální charakter. „Chtěli bychom, aby se tu dělaly semináře, výstavy, konference. Aby to byl i prostor, kde si rodiče, kteří sem přivedou děti, mohli sednout, pracovat a pobýt tady,“ dodal Samuel Kašpar. Pokud vše půjde podle plánu, měl by se projekt H40 pro veřejnost otevřít příští rok na jaře.

Začátek nové promenády?

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský si od podobných projektů slibuje postupnou proměnu tváře holešovické tržnice. První vlaštovkou byl vyhraný soud s bývalým nájemcem, který tržnici podle Čižinského „odblokuje“. Dalším krokem je přesun stánkového prodeje do hal. Na projektu H40 si šéf místní radnice cení toho, že přinese život do dříve víceméně nevyužitého prostoru.

Vizualizace projektu
Autor: OSE Czech Republic

„Pokud se podaří dát stánky do hal, je holešovická tržnice víceméně jako Karlovy Vary. Je to taková promenáda ve městě. Proto je také chráněna památkovou ochranou. Představuji si, že tržnice bude fungovat tak, jak měla vždycky. To znamená, že v halách bude obchod, kultura, gastronomie a lidé budou rádi tržnicí procházet, protože to bude krásný areál,“ řekl Jan Čižinský.

Zahájení procesu návratu Pražské tržnice obyvatelům metropole si pochvaluje i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něj navrácení prostoru znamená, že se zde Pražané budou setkávat, bavit se a vzdělávat. „Právě pomocí prostorů, jako je H40, můžeme vrátit našemu městu jeho lidskou tvář a udělat z něj místo, kde budou lidé nejen bydlet, ale spokojeně žít,“ řekl primátor.

Fotogalerie
10 fotografií