Průzkum mezi obyvateli Prahy i Středočeského kraje realizovala firma MindBridge Consulting loni, kdy také představila jeho výsledky. Ukázal, že návštěvníci stojí o nejmodernější herní projekty, simulace nebo specializované restaurace. Nové vedení Výstaviště má ale zatím plné ruce práce s řadou rekonstrukcí, které již probíhají. „Během roku 2019 Pražané konečně uvidí, že se věci mění k lepšímu,“ slíbil Blesku jeho nový předseda představenstva Tomáš Hübl. 

„Proběhne například rekultivace ve spodní části Výstaviště nebo revitalizace Křižíkových pavilonů tak, aby byly v roce 2020 funkčně i esteticky způsobilé k výstavní činnosti,“ uvedl Hübl. Za rok by totiž konečně měla být zahájena rekonstrukce Průmyslového paláce za zhruba 1,25 miliardy korun, který vyhořel před jedenácti lety 16. října. „Křižíkovy pavilony budou po její dobu náhradním výstavním prostorem.“ Letos pak dojde ke změnám Maroldova panoramatu, aby bylo pro návštěvníky lákavější. Dokončeny budou i rekonstrukce historických objektů restaurací Bohemia a Pražan.

Zmizí žraloci, přijde epopej

V plánu je od loňska také nová budova u Lapidária, do které by mohla být trvale umístěna Slovanská epopej. Nejprve ale proběhne oprava stavby, kvůli níž čeká stěhování Mořský svět. „Za jeho provozu by rekonstrukci nešlo realizovat,“ vysvětlil Hübl. Mořští živočichové tak Výstaviště musejí opustit do 30. června 2021.

Matějská ano, vodotrysk ne

Beze změn zatím zůstává průběh tradiční pouti. I provozovatelé atrakcí dostali loni výpověď a spekulovalo se o nové podobě stálých atrakcí, které by je mohly nahradit. „Matějská pouť v letošním roce proběhne standardně. Se stálým umístěním atrakcí v areálu Výstaviště nepočítáme,“ řekl Hübl. Změna nenastane ani u Křižíkovy fontány. „Obnovení provozu fontány brání právní spor vedený s bývalým nájemcem, agenturou Orfeus,“ tvrdí Blesku staronový předseda dozorčí rady Výstaviště a náměstek primátora Pavel Vyhnánek. 
„Je to nesmysl,“ řekl Blesku před časem bývalý nájemce Miloslav Janíček s tím, že vedení Výstaviště si při podání výpovědi jeho firmě počínalo zbrkle. Nebralo totiž prý zřetel na obsah smlouvy, zejména na majetkovou část. „Zůstal jim tak nefunkční objekt, který zbytečně stojí, ačkoliv předtím městu vydělával,“ dodal Janíček. Prostor fontány tak lze využívat omezeně jako další otevřenou scénu. „Otevřeme ji v průběhu jara tak, aby přinášela různorodou kulturní nabídku, například koncerty, divadlo, tanec a podobně,“ uvedl Vyhnánek.
Fotogalerie
12 fotografií