Schválené usnesení uvádí, že pokud se primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) jakožto zástupci metropole nepodaří s čínskou stranou dojednat úpravu dohody o partnerství, předloží vedení města zastupitelstvu návrh jejího vypovězení, a to do konce září.

Smlouvu s Pekingem město pod vedením bývalé rady v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO) podepsalo v roce 2016. Podle nového vedení metropole proklamace o politice jedné Číny do podobné smlouvy nepatří. „Z mého pohledu Praze vůbec nepřísluší, aby se vyjadřovala k věcem, jako je politika jedné Číny,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Minulé vedení svůj podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo. To se za tři roky nikam neposunulo. A i kdyby se tak stalo, vedení město ho nepovažuje za tak podstatné, aby kvůli němu Číně ustupovalo.

Primátor uvedl, že se dnes bude konat novoroční setkání se zahraničními diplomaty v Praze, kde se zřejmě objeví i čínský velvyslanec. „Vzhledem k povaze akce nečekám, že budeme jednat o této záležitosti, ale spíše budeme jednat přímo s Pekingem,“ řekl Hřib. Primátor se také koncem února sejde s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). Ten minulý týden uvedl, že stát by se od případného kroku Prahy distancoval, protože česká diplomacie politiku jedné Číny oficiálně uznává. Role ministerstva je nicméně pouze konzultativní.

Pokud jde o dosavadní fungování partnerství s čínskou metropolí, zatím se podle primátora uskutečnily dvě akce, při kterých pražští záchranáři předávali čínským znalosti v oblasti letecké záchranné služby. „S ohledem na to, že šlo spíše o jednosměrné předávání znalostí, tak upřednostňuji taková partnerství, ze kterých bude také Praha něco mít,“ uvedl. Dodal nicméně, že o výhodnost partnerství v tuto chvíli nejde a z pohledu vedení města se jedná jen o napravení chyby předchozího vedení.

Primátor dnes rovněž uvedl, že se chce do budoucna zaměřit na navazování dalších partnerství se zahraničními městy. Jedním z nich může být tchajwanská metropole Tchaj-pej, kde by se Praha mohla inspirovat v oblasti smart cities, tedy řízení města s využitím moderních technologií. Spolupráce měst je podle něj možná i bez formálních dohod.

Uznání politiky jedné Číny v praxi znamená, že ostatní státy odmítají možnou nezávislost Tchaj-wanu. Současný režim prezidenta Si Ťin-pchinga razí v této otázce tvrdou linii a hrozí vojenským zásahem v případě, že by se ostrov pokoušel o formální odtržení. V souvislosti s přístupem Číny k lidským právům se v poslední době hovoří také o otázce autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země, kde žijí muslimští Ujgurové. Čínská vláda podle zahraničních médií pod záminkou boje proti islámskému terorismu zahájila vlnu represí proti muslimské populaci včetně hromadných deportací do „vzdělávacích center“, které jsou však reálně pracovními tábory.