Chci se vyhnout zjednodušující zkratce a zdůrazňuji, že takzvaný noční starosta není funkce jednoho člověka, který bude v noci chodit po ulicích a žádat bavící se lidi, aby se ztišili. Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření. Nepůjde o rychlou změnu mávnutím kouzelného proutku,“ uvedla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Podle ní je nutné vyvážit soukromý a veřejný zájem.

Předseda komise Štern uvedl, že mezi první opatření bude patřit vyslání hlídek strážníků na nejproblematičtější místa v Praze. „Povedeme jednání s městskou policií o tom, jaké jsou v tomto ohledu možnosti zlepšení situace především v Dlouhé ulici,“ uvedl. Dalším krokem bude vyhláška umožňující městským částem stanovit ve vybraných lokalitách zavírací doby podniků.

Jaký je plán?

Komise začne jednat rovněž s provozovateli nočních podniků a kulturních akcí. Cílem je, aby sami podnikatelé řešili a předcházeli rušení nočního klidu. Třeštíková chce rovněž změnit image Prahy tak, aby nelákala turisty jedoucí pouze za levným alkoholem.

V komisi nočního starosty budou kromě Šterna například i radní Prahy 1 David Skála (Praha Sobě), ředitel strážníků Eduard Šuster, šéf magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu František Cipro nebo kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

Kromě nočního starosty město uvažuje také o pozici informačního ombudsmana, který by vyřizoval žádosti o informace v rámci svobodného přístupu k nim. Záměr měli pražští radní projednat dnes, ale rozhodnutí odložili.

Praha v minulosti měla například ombudsmana pro zeleň, který fungoval ještě za vlády někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Tehdy měl na starosti vyřešit podněty obyvatel týkající se zeleně a úklidu, k tomu byla na magistrátu dokonce zřízena bezplatná telefonní linka. Funkce byla postupem času zrušena.

Fotogalerie
13 fotografií