Divoké prase se na letištní plochu dostalo plotem v pondělí kolem tři čtvrtě na dvě ráno. Podle Mariky Janouškové, tiskové mluvčí Letiště Václava Havla, mohla být ohrožena bezpečnost letadel, která přistávala a vzlétala. „ Došlo ke zpoždění jednoho odletu zhruba na 20 minut, provoz letiště jako takový nebyl. Nicméně řešíme zvýšení standardu oplocení letiště a v tuto chvíli připravujeme výběrové řízení, “ uvedla.

Podívejte se na zásah na letištní ploše:

Prase chtěli vyhnat

Policisté cizinecké policie, kteří na místě zasahovali, chtěli zvíře před smrtí ušetřit. Snažili se divočáka auty nejprve vyhnat z dráhy ven. „Původní záměr byl takový, že prase vyženeme otevřenou bránou z letiště, aby mohl být obnoven provoz, který byl kvůli němu pozastaven,“ uvedl odstřelovač cizinecké policie.

Odstřelovač cizinecké policie popisuje zásah:

Prase se bránilo a stále se k letištní dráze vracelo. „Otevírali další a další brány ve snaze, že unikne do volné přírody. Bohužel pak se stalo to, že prase vběhlo pod kola jednoho vozidla a poranilo se a zůstalo ležet,“ popsal odstřelovač.

Zvalchovalo policistu

Divočáka náraz pouze omráčil. Policista vystoupil z auta a šel se na něj podívat, prase ale vstalo a rozeběhlo se přímo na něj. „Prase jsem dvakrát zasáhnul a i tak pokračovalo v útoku, povalilo mě na zem a začalo mě valchovat, kousat, tak jsem ho odhodil a podařilo se mi vstát, když se znovu proti mně rozeběhlo, tak jsem ho několika ranami ze zbraně zasáhl a usmrtil,“ dodal.

„I takové případy se na letišti stávají a naši policisté je musí nějak vyřešit, v tomto případě vážně hrozila obrovská škoda na majetku, bylo ohroženo zdraví a možná i životy osob v přistávajícím letadle a i přes veškeré snahy policistů ochránit život zvířete jej museli nakonec usmrtit,“ řekla tisková mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Fotogalerie
11 fotografií