Řeč je o modlitebně. Ta se nachází jak na Terminálu 1, tak na Terminálu 2. „Místnost, která je určená cestujícím pro rozjímání, relaxaci a modlitbu, se nachází v obou terminálech v neveřejných částech letiště,“ popsala tisková mluvčí letiště v Praze Marika Janoušková.  

Podívejte se, jak to vypadá za zavřenými dveřmi:

Písmeno „N“

V místnosti najdete všechny druhy náboženských knih, jako je například bible nebo korán. K dispozici jsou i modlitební koberečky. „Občas se dokonce stane, že tam někdo z praktikujících věřících něco zapomene, necháváme to v místnosti pro případné další využití jinými cestujícími,“ řekla Blesk.cz Janoušková.

Pro lepší orientaci zejména muslimů v prostoru je na zdi vyznačený sever, a to písmenem N anglicky jako north. Ti se mají během modliteb čelit kameni Ka'aba v hlavní mešitě v nejposvátnějším muslimském saudskoarabském městě Mekka.

Místnost je otevřená nonstop a v jednu chvíli se tu tak mohou modlit společně křesťané, Židé, muslimové, buddhisté nebo třeba hinduisté. „Provoz místnosti nepodléhá žádným zvláštním pravidlům,“ prozradila Marika Janoušková. Ke střetu mezi cestujícími jiného vyznání tu podle ní nikdy nedošlo. „Modlitebnu lidé využívají nárazově, hlavně v některých časech, kdy přistávají cestující z muslimských zemí nebo z Ruska,“ uvedla mluvčí letiště na Ruzyni.

Standard

To, že se na letištích nachází modlitebny, není nic neobvyklého. „Na letišti v Praze máme prostory pro modlení už několik let. Patří to ke standardům všech větších letišť,“ dodala mluvčí nakonec.

Fotogalerie
10 fotografií