Pražané se teď setkávají v parcích na trojce s barevnými nápisy s logem exkrementu. Oba texty místní baví: „Chceme Žižkov, nebo Šiškov?“ a „Nezapomněli jste koblížek?

Děkování na papírových pytlících totiž na pejskaře ke sbírání dostatečně nemotivuje. Jde o pokus města vymýtit minová pole na Žižkově? Ano, celá kampaň je pod taktovkou starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové. 

„S problematikou psích exkrementů znečišťujících chodníky, silnice i travnaté plochy bojují snad všechna větší města po celém světě. A Praha 3 rozhodně není výjimkou. Rozhodla jsem se proto inspirovat kampaní, která proběhla například ve Vídni,“ prozradila starostka. 

Podívejte se na video zachycující kampaň: 

Barvy prozatím nejsou permanentní. „Obrázky jsou nastříkány dočasnou barvou a po krátké době v závislosti na počasí zmizí,“ prozradila tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. Pokud se však nástřik osvědčí a exkrementy začnou ubývat, chystá město nápisy trvalé.

A kde na to vzala radnice finance? Kampaň ji zatím nestála ani korunu. Šablonu totiž vyrobil dobrovolník a realizaci provedli pracovníci úklidové čety Čistá Trojka v rámci náplně své práce.

Stovky zásobníků na sáčky

Na Žižkově je rozmístěno celkem 295 zásobníků na sáčky pro sběr psích exkrementů, u 180 z nich je u zásobníku i koš. Uvidíme, zda je pejskaři konečně začnou využívat. Město i obyvatelé by jim byli vděční.

„Domnívám se, že pokud by se iniciátoři této akce obrátili na městskou část a došlo by nějakým způsobem k odsouhlasení oblastí, kde se tyto nápisy objeví, nestálo by plné podpoře městské části nic v cestě,“ svěřila Luňáčková.

Místní si naopak dané nápisy pochvalují. „Nejsem si jistá, že to některé páničky vyhecuje. My po svém psovi sbíráme hovínka pokaždé. Přijde nám to ale jako zajímavý nápad,“ hodnotila počin pejskařka Vendula, která venčívá na Parukářce.

Podívejte se na fotky posprejovaných chodníků:

Fotogalerie
22 fotografií