Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psychiatr Cimický: Smrt Gotta je pro někoho jako úmrtí v rodině. Jak to zvládnout?

Autor: Sabina Dračková - 
11. října 2019
05:20

Už déle než týden je Česko paralyzované úmrtím oblíbeného zpěváka Karla Gotta. Podle psychiatra Jana Cimického pociťuje smutek 80 až 90 procent obyvatel. Vše vyvrcholí veřejným rozloučením a pohřbem se státními poctami. U skalních fanoušků ale může podle zkušeností psychologů smutek setrvat ještě dlouhé týdny i měsíce. 

Může být u někoho smutek ze smrti slavné osobnosti tak silný, že je potřeba vyhledat odbornou pomoc?

Určitě je to možné, smutek u každého může mít různý charakter a také různou sílu. Jsou lidé, kteří dokážou i bezprostřední smrt někoho blízkého například z rodiny zvládnout poměrně dobře, a jsou jiní, kteří se té bolesti a toho smutku nezbaví nikdy. Silná je bolest, kterou pociťuje fanoušek, který s takovou osobností byl velice sžitý, poslouchal jeho písničky a sbíral jeho fotografie a ta osobnost se stala součástí jeho života. Tady teď kus jeho života odchází a on si to uvědomuje. Proto ten smutek může být poměrně silný.

Smrt jakých osobností v minulosti jejich příznivce tak výrazně zasáhla?

Z historie si můžeme připomenout například i smrt sovětského vůdce Stalina, která byla pro komunistickou společnost obrovskou ranou, a lidé opravdu pociťovali velice silný smutek. Ale byla to i spousta velkých umělců a spisovatelů, protože tu byli lidé, kteří je takzvaně milovali. Pro ty to bylo velice těžké a také se toho těžko zbavovali. Když umírali lidé, jako byl Gérard Philipe, tak to nebylo tak, že by to ti příznivci vyloženě nezvládli, ale například na silnici byla velmi dlouhá fronta aut lidí, kteří ho chtěli doprovodit na hřbitov.

Takže ta symbolika smutku a rozloučení může mít různé podoby, nemusí to být to, že by si člověk hned chtěl sáhnout na život, ale spíš to může být hodně bolestivé. Ovšem u labilních osobností nelze vyloučit ani sebevraždu.

Jak takové pocity smutku řešit? Doporučil byste například raději nečíst články a neposlouchat písně, které oblíbeného zpěváka připomínají?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.