Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Panika v Istanbulu: Udeřilo zemětřesení, nejméně 8 zraněných a poničené budovy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. září 2019
17:51

V největším tureckém městě Istanbulu dnes způsobilo paniku zemětřesení o síle 5,8 stupně, které poničilo několik budov a zhruba deseti lidem způsobilo lehké zranění. Informovala o tom místní média. Epicentrum otřesů bylo v Marmarském moři, několik desítek kilometrů jihozápadně od patnáctimilionového Istanbulu. Nejbližší obydlenou oblastí, asi 20 kilometrů od epicentra, je město Silivri v istanbulské provincii.

„Přes sílu, kterou zemětřesení mělo, nemáme zatím žádné tragické zprávy, hlášeny jsou jen menší škody,“ sdělil na tiskové konferenci turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že lehká zranění utrpělo osm lidí. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca na svém twitteru potvrdil, že se zemětřesení obešlo bez ztrát na životech.

Ve městě zavládl chaos

Podle tureckých médií se v Istanbulu částečně zřítily dva minarety dvou mešit. Zmatek mezi lidmi, kteří vybíhali v panice do ulic, způsobil posléze výpadek sítí mobilních telefonů. Po zbytek dne zůstaly uzavřeny školy.

Podle turecké vládní agentury pro katastrofy a mimořádné situace (AFAD) udeřilo zemětřesení o síle 5,8 stupně asi dvě hodiny po poledni místního času. Centrum Istanbulu se otřásalo zhruba 15 vteřin. Už o dvě hodiny dříve naměřili seizmologové otřesy o síle 2,9 stupně. V pondělí zaznamenaly přístroje jihozápadně od Istanbulu otřesy o síle 4,6 stupně, napsal deník The Daily Sabah.

Zemětřesení v Turecku nejsou ničím neobvyklým. Letos v létě zveřejnili němečtí vědci varování, že Istanbul může v budoucnu poškodit silné zemětřesení. Na základě dva a půl roku trvajícího měření napětí na zlomu mezi dvěma tektonickými deskami na dně Marmarského moře pomocí podmořských přístrojů došli vědci k závěru, že toto pnutí může způsobit otřesy o síle 7,1 až 7,4 stupně.

Istanbul je na zemětřesení nepřipravený

„Jediná dobrá věc, kterou přineslo dnešní zemětřesení, je, že víme, že v Istanbulu je žalostný nedostatek veřejného prostranství, kam se během evakuace můžeme uchýlit. Teď víme, že jsme žalostně nepřipravení na hrozící katastrofální zemětřesení,“ uvedl turecký ekonomický komentátor Can Okar.

„Děti by se ve školách měly učit, jak se při zemětřesení zachovat, úřady by měly dát dohromady evakuační plány, ty by měly být k dispozici pro místní i pro turisty,“ domnívá se Okar.

Zobrazit celou diskusi