Grilované prasátko patří na každou pořádnou zahradní party, ať už jde o oslavu narozenin, svatební hostinu, či jen posezení s přáteli nebo rodinou. Tahle nepřekonatelná pochoutka potěší snad každého, kromě vegetariánů. A i když je náročnější na přípravu a není nejlevnější, výsledek za to rozhodně stojí. Nebojte se a pusťte se do toho! Hosté odejdou nejen s plnými žaludky, ale i zážitkem, na který se nezapomíná.
Jak velké sele pro 25 lidí?
Jak naložit sele?
- Na 20-ti kilové prase potřebujete 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, 400 g soli, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů a 250 g mletého česneku.Podle chuti můžete přidat také mletou sladkou a pálivou papriku. A také malinko dusité soli, která zajistí, že maso zůstane krásně růžové.
- Vodu či vývar přiveďte k varu, přidejte sůl, česnek a koření, odstavte ze zdroje tepla a lák nechte vychladnout. Marinovací injekční stříkačkou vpichujte lák do jednotlivých svalů. Čím větší sval, tím víc dávek.
- Nakonec ještě sele potřete lákem zevnitř i zvenku, zabalte ho do velkého kusu látky (prostěradlo, ubrus) a uložte do chladna do nějaké velké nádoby, ideální je dětská vanička.
Náš tip:
Pokud si na naložení selete netroufáte nebo jen nemáte potřebný prostor s vhodnou teplotou, můžete si objednat prase už připravené přímo na gril.
Jak připravit marinádu
Marináda nejen že dodá masu příjemnou chuť, ale především zajistí, aby se během rožnění nevysušovalo. Receptů jsou stovky. Základem je vždy olej, sůl, česnek a koření, fantazii se ale meze nekladou. My pro vás máme dvě nejoblíbenější varianty, a to na marinádu pivní a hořčičnou.
Pivní marináda
Ingredience (na cca 20 kilové sele):
- 1 l oleje
- 0,5 l černého piva
- 2 palice česneku
- grilovací koření
- sůl
Hořčičná marináda
Ingredience (na cca 20 kilové sele):
- 1,5 l oleje
- 10 lžic plnotučné hořčice (podle chuti)
- 1 palice česneku
- sůl
Jak správně grilovat sele a na co pozor?
Aby byl výsledek dokonalý, je třeba nepodcenit ani samotné grilování. Gril vždy umístěte tak, aby vítr foukal od ohniště k masu, nikdy ne naopak. Ohlídejte si, aby stál minimálně 1,5 od hořlavých předmětů. Než sele umístíte na gril a pustíte se do grilování, je potřeba, aby bylo topeniště plné žhavých sálavých uhlíků.
Sele napíchněte na tak, aby byla páteř umístěná přímo na rožnící tyči, vidlicemi pak zajistěte, aby se neprotáčelo. Jednu umístěte do kýt, druhou pak do plece. Nakonec ještě sele přitáhněte drátem, a to jak kýty, tak pečlivě připevněte k tyči i páteř – minimálně na třech místech. Jen tak zabráníte tomu, aby se prasátko během grilování utrhlo a spadlo dolů do popela.
Připravené sele zabalte do alobalu, aby se vám nespálilo. Na začátku grilujte intenzívněji, zprudka. Jen tak se maso prohřeje do hloubky až ke kosti. Motorek, který selátkem otáčí, nastavte na nejnižší rychlost. Po cca 2 hodinách (u selete nad 30 kilo po 2,5 hodinách) alobal sundejte a začněte sele pečlivě každých 10 minut potírat marinádou.
Jak dlouho?
Sele o váze 20 – 30 kilogramů se bude grilovat přibližně 3 hodiny, sele o váze 30 – 40 kilogramů pak 3,5 – 4 hodiny. Pečené maso odkrajujte průběžně v přibližně 0,5 – 1 centimetrů širokých plátcích. Před okrajováním nechte vždy povrch masa zaschnout, aby marináda nepřebila chuť masa. Po ořezání vždy sele opět potřete marinádou.