Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Vrhněte se do maratonu zábavy pro všechny generace v německém duchu

/
  • Jakou vlastností se pyšní Němci? Pečlivostí. V profesním životě i v zábavě! Kromě vynikajícího jídla tak Německo láká i na nespočet možností, jak si užít volný čas.
    12. července 2019 ● 05:00

    Jakou vlastností se pyšní Němci? Pečlivostí. V profesním životě i v zábavě! Kromě vynikajícího jídla tak Německo láká i na nespočet možností, jak si užít volný čas. Okusit to nejlepší můžete i vy.

    Když už jsme jednou otázkou začali, tady je další: víte, co je na čemkoli německém fajn? Že ať se rozhodneme užít si naše sousedy jakkoli, máme je za humny. Kromě nádherné přírody, historických i moderních měst a gurmánských zážitků nabízí tahle země i možnost opravdu se vyřádit s celou rodinou. Chcete-li s dětmi i prarodiči prožít už třeba tyhle prázdniny něco nezapomenutelného, třeba se necháte inspirovat. A začneme zvířátky. Vlastním autem jste z Prahy za tři hodiny, z Brna za pět, v lipské zoo.

    Zoologická zahrada v Lipsku, založená roku 1878, je dnes jednou z nejmodernějších zoo světa.
    Autor: Martin Pekárek

    Zoologická zahrada v Lipsku, založená roku 1878, je dnes jednou z nejmodernějších zoo světa. „Projdete v ní doslova celý svět a obdivovat tu můžete zvířata i exotické rostliny. K hlavním atrakcím zoo patří bezesporu obří tropický skleník otevřený v roce 2011 Gondwanaland,“ řekla Blesku Jana Hájíčková, mluvčí Cestovní kanceláře Neckermann. Kromě něj čeká návštěvníky dalších pět tematických světů a neobyčejné pohledy na zvířata, která tu chovají v prostředí co nejpřirozenějším pro každý druh. „Jen tady také můžete pozorovat, jak si letní koupání užívají sloni, přímo přes pancéřové sklo. Jako z pohádky je pak asijský sloní chrám Ganesha Mandir,“ uvedla Hájíčková. Dost bylo chobotnatců? Vydejte se tedy na loďce vodním kanálem, který vás proveze mezi břehy s historickými cihlovými továrními budovami i obytnými domy z 19. Století až do čtvrti Plagwitz.

    Panometer v Lipsku. Největší 360° panoramata na světě fascinují příchozí od roku 2003. Kruhové, 32 metrů vysoké obrazy vám například umožní pozorovat svět ze hmyzí perspektivy.
    Autor: Martin Pekárek

    Chcete-li zažít něco skutečně dechberoucího, najdete to v nenápadných cihlových budovách s nápisem Panometer v Lipsku. Největší 360° panoramata na světě fascinují příchozí od roku 2003. Kruhové, 32 metrů vysoké obrazy vám například umožní pozorovat svět ze hmyzí perspektivy. Co vidí takový mravenec, než skončí pod vaší botou? Podívejte se. Máte-li s sebou dědu, syna či vnuka, z barevného panoramatického světa pak pokračujte dál, do muzea automobilů…

  • 1.

    Na káry i do sauny

    Ve Cvikově, tedy Zwickau, saském okresním městě se stoletou automobilovou tradicí, najdete reprezentativní moto muzeum nesoucí jméno velkého německého konstruktéra Augusta Horcha.
    Autor: Martin Pekárek

    Najdete ho ve Cvikově, tedy Zwickau, saském okresním městě se stoletou automobilovou tradicí. Reprezentativní muzeum nese jméno velkého německého konstruktéra Augusta Horcha. „Kromě desítek nablýskaných bouráků z různých dob tu najdete i několik válečných kousků, samozřejmě trabanty, ale také dobové scény od benzinky po uličku z 30. let,“ láká Hájíčková. Nádhera! A teď už si zasloužíte odpočinek a trochu rozmazlování těla i ducha. Dopřejí vám ho v saunovém království Badegarten Eibenstock, jen skok od hraničního přechodu Boží Dar, takže zamilujete-li si místo, můžete se vracet pravidelně. A věřte, že vás okouzlí.

    Ve Cvikově, tedy Zwickau, saském okresním městě se stoletou automobilovou tradicí, najdete reprezentativní moto muzeum nesoucí jméno velkého německého konstruktéra Augusta Horcha.
    Autor: Martin Pekárek

    Když už jsme mluvili o té pečlivosti, tady ji okusíte na vlastní kůži. Saunování s osvědčenými rituály, takové, jaké se desetiletí provádí nejen ve Finsku, ale třeba i v Rusku, Japonsku, Itálii či Turecku, to je balzám! „V létě nevynechejte pravou indiánskou potní chýši a v každé sauně se oddejte procedurám, vůním nebo také zvukové kulise, která umocňuje prožitky návštěvníků,“ doporučila Hájíčková.

    Saunování s osvědčenými rituály, takové, jaké se desetiletí provádí nejen ve Finsku, ale třeba i v Rusku, Japonsku, Itálii či Turecku, to je balzám!
    Autor: Martin Pekárek

    Nechybí ani pivní nebo orientální mýdlová lázeň. Pokud budete chtít vyzkoušet každý způsob saunování a nechat o sebe pečovat, je možné se tady i ubytovat. Nebo chcete jet dál? Co třeba další německá muzea?

  • 2.

    Kouzlo kamenů i lidského těla

    Magii minerálů představuje expozice v renesančním zámku Freudenstein (Schloss Freudenstein) v Sasku.
    Autor: Martin Pekárek

    Magii minerálů představuje expozice v renesančním zámku Freudenstein (Schloss Freudenstein) v Sasku. Jedna z nejkrásnějších a nejucelenějších sbírek minerálů není nuda, jak by se mohlo zdát. Najdete tu třpytivou krásu ze všech koutů světa. Pokud ale dáváte přednost něčemu unikátnímu, pak se vydejte do Muzea hygieny v Drážďanech, které se věnuje biologickému, sociálnímu a kulturnímu rozměru člověka. „V prostoru najdete přes 30 tisíc exponátů z historie zdravotní osvěty a zdravotní péče, mezi ty cenné patří dva tisíce voskových modelů, anatomické modely nebo historické předměty denní potřeby,“ vypočítává Hájíčková.

    Je-li vaším hobby doprava, a pokud vás fascinuje pražské Národní technické muzeum, jako doma si budete připadat v drážďanském Muzeu dopravy, jež se zaobírá všemi aspekty lidské mobility, od historie po blízkou budoucnost. Vše, co má kola, volant, křídla, páru tu najdete pod jednou střechou. Vydat se lze po stopách vynálezů, které změnily lidský život, i poznat jejich tvůrce, to všechno zábavnou formou a pozor – dotýkat se je povoleno!

    Největší park pravěkých ještěrů v Německu leží nedaleko Drážďan a vychutnají si ho všichni milovníci Jurského parku.
    Autor: Martin Pekárek

    To nejlepší na konec! Rodiče určitě zabodují, vezmou-li své potomky do ráje gigantů a fantazie. Největší park pravěkých ještěrů v Německu leží nedaleko Drážďan a vychutnají si ho všichni milovníci Jurského parku. „Přes 200 dinosaurů, ke kterým stále přibývají noví, doplňuje množství atrakcí a prožít tady celé odpoledne není vůbec problém,“ věří Hájíčková. Všichni ti alosaurové, gorgosaurové nebo úctyhodný tyranosaurus rex vás pak dovedou k odhalení Lavarisu, impozantního vulkánu. Německo je zkrátka zemí mnoha možností zábavy. A to jsme nestihli zmínit známé pouťové atrakce a spoustu dalších míst, která si zaslouží pozornost. Tak zase příště a krásné prázdniny, tedy schöne ferien!

    Fotogalerie
    44 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy