Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ivanka Trump prezidentkou? S manželem jsou „mocichtivý pár“, líčí je spisovatelka

Autor: Darina Jíchová - 
20. března 2019
20:05

„Toxická kombinace arogance a nevzdělanosti.“ Tak popisuje nová kniha autorky Vicky Wardové nejbližší poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, a to kontrétně Trumpovu dceru Ivanku (37) a jejího manžela Jareda Kushnera (38). Během volební kampaně v roce 2016 mladý pár Trumpovi oponenti považovali za „přijatelnou tvář“ jeho možné prezidentury. Biografie je ale líčí jako mocichtivou dvojici, zmiňuje i Ivančiny aspirace kráčet v otcových stopách a stát se americkou prezidentkou, napsal deník Daily Mail.

Mladí, atraktivní a s velkým vlivem na prezidenta, to je obraz Ivanky a Kushnera, který nabízí životopis „Kushnerova korporace“ (z anglického Kushner, Inc.). Poté, co Trumpovi zarytí odpůrci museli přijmout jeho vítězství v prezidentských volbách, mnoho z nich si oddechlo, když zjistili, že si s sebou do Bílého domu jako poradce bere nejstarší dceru s manželem.

Doufali, že Ivanka bude mírnit jeho ukvapené a mnohdy přehnané reakce. Věřili, že mladý pár bude Trumpovým svědomím. Podle Wardové tomu tak však není, možná právě naopak. V rukou Ivanky a Kushnera je neuvěřitelná moc, díky svému vlivu na prezidenta jsou podle autorky schopní ve světě „nadělat pořádnou paseku“, pokud se jim zachce.

Nová vládnoucí dynastie

Wardová se věnovala hlavně jejich touze po čím dál větší moci. Nasvědčují tomu i zprávy z Bílého domu, podle kterých se Trump pro dceru a zetě dožadoval nejvyšší možné bezpečnostní prověrky. Autorka o Ivance napsala, že je „tak arogantní, že plně věří, že se jednou stane prezidentkou“. Trumpův bývalý poradce a exředitel bankovní sítě Goldman Sachs Gary Cohn podle Wardové dokonce řekl, že Ivanka prohlásila, že „otcova bouřlivá vláda je začátkem skvělé americké dynastie“.

Ivančiny názory podle všeho sdílí také Kushner, autorka mu v biografii přezdívá „ministr všeho“. Přízvisko si prý vysloužil od kolegů kvůli svým sklonům „do všeho se míchat“. Podle jednoho z jejich spolupracovníků nemá ani jeden z manželů představu, jak normální lidé vnímají.

Také Ivanka si vykoledovala přezdívku, mezi pracovníky Bílého domu se jí říká Studnice všech špatných nápadů. Wardová během svého psaní neměla nouzi o zdroje, řada bývalých i současných kolegů Kushnera a Ivanky se chtěla podělit o svou zkušenost. Z jejich svědectví vyplývá, že manželé si stejně jako prezident spíše zakládají na své image, než podstatě.

Mimo hlasitých a kontroverzních výroků je dle zdrojů politika a vláda vůbec nezajímají. Pracovníci Bílého domu věří, že Kushner stojí za rozhodnutím z dubna 2017 omezit přístup veřejnosti k evidenci návštěvníků Bílého domu. Lidé v minulosti měli možnost podívat se, s kým jejich prezident během svého pracovního dne jednal. Wardová spekuluje o tom, že Kushnerovi tato transparentnost nebyla po chuti.

Kushner upřednostňuje osobní zájmy

Ivanka s manželem podle životopisu také značně zasahují do fungování ministerstva zahraničí. Manželé chtěli dokonce získat kontrolu nad vládou financovanými zahraničními cestami. Exministr zahraničí Rex Tillerson ani mnohdy nevěděl, co se v jeho úřadu děje. Tillerson i Cohn obvinili Kushnera, že si plete „dojmy s pojmy“ a zaměňuje osobní zájmy se zájmy Spojených států, uvádí Wardová ve své knize.

Tillerson se rovněž domnívá, že Kushner je za Trumpovým překvapujícím rozhodnutím podpořit saúdskou blokádu Kataru v roce 2017. Exministr zahraničí se podle jednoho ze zdrojů Wardové snažil upozornit, že tento krok ohrozí tisíce amerických vojáků na katarské základně, ale marně.

Reakce Bílého domu na knihu: Výmysly

O knihu se zajímají už Kushnerovi právníci, podle nich se jedná o smyšlenou fikci. Svoje stanovisko podložili tím, že Wardová se opírá především o svědectví anonymních zdrojů. Také Bílý dům ve svém prohlášení biografii označil za výmysl autorky. „Ivanka a Jared pro naši zemi dělají neuvěřitelnou práci,“ stojí dále v oficiálním stanovisku.

Neplacení poradci si vydělali miliardu

Zajímavý fakt je nicméně to, že si Ivanka s manželem za rok v Bílém domě, kde jsou vedeni jako neplacení poradci, z různých zdrojů vydělali přes 1 miliardu korun. Kushner je také nyní pod drobnohledem kvůli americkému skandálu kolem vysokých škol. Vyšlo najevo, že ho na prestižní Harvard přijali poté, co jeho otec škole daroval několik desítek milionů korun.

Wardová ve své práci neopomněla zmínit, že ani jeden z manželů pro práci poradce prezidenta není dostatečně kvalifikovaný. Někteří zaměstnanci dokonce vypověděli, že Ivanka za otcem chodí do Oválné pracovny, často i s jedním ze svých dětí. Prý na něj šišlá, Trump jí na oplátku říká „zlato“. „No, nevypadá skvěle,“ obrátil se prezident několikrát na své poradce.

Ivanka kritickou knihu ustojí

O Ivančině roli v otcově administrativě píší i další biografie. Podle Trumpova exstratéga Stevea Bannona Ivanka „chrání“ prezidenta a útoky svých nepřátel vně i uvnitř Bílého domu i s manželem ustojí. Novinka „Kushnerova korporace“ v USA vyšla 19. března.

Video  Za Babišem v Bílém domě přivedli i Ivanku Trump: Lákal ji do Česka. A předal i Zemanovo pozvání  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / Foto Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

bombarder1 ( 21. března 2019 09:16 )

Ivanka Trump ako česká krvavá Madlena z Kosova. ☺️

petr12 ( 21. března 2019 08:41 )

Manželé jsou mocuchtivý pár líči pí.a demokratu neznáma spisovatelka kam až zajde špína,závist,pomluvy,křivárny demokracie!!

Taurus70 ( 21. března 2019 07:27 )

Vzhledem k tomu ze vime koho si Ivanka vzala za muze to nikoho nemuze prekvapit; ze Izaku?😂😂

Zobrazit celou diskusi