Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kongresmanka se pustila do první dcery: „Neví, co znamená žít od výplaty k výplatě“

Autor: Darina Jíchová - 
27. února 2019
14:28

Nejmladší demokratická kongresmanka Alexandria Ocasiová-Cortezová (29) veřejně odsoudila komentář první dcery Ivanky Trumpové (37) ohledně životního minima. Nechala se slyšet, že Trumpová nikdy nemusela pracovat pro peníze nebo žít od výplaty k výplatě, uvedl deník Guardian.

Debatu vyvolal ambiciózní plán Nový zelený úděl, který mladá politička předložila a který má lidem zaručit životní minimum, program kongresmanky upravuje i minimální mzdu. Ocasiová-Cortezová se ke komentáři Trumpové, která v rozhovoru pro stanici Fox News uvedla, že není pro garantované životní minimum, vyjádřila na twitteru. Dceru prezidenta Donalda Trumpa v příspěvku přímo neoznačila, lidem ale bylo jasné, že mluvila právě o Trumpové.

„Jsem někdo, kdo pracoval za hodinovou mzdu a spoléhal na dýška. Nikdo mi nic jen tak nedal. Na to konto bych ráda řekla, že životní minimum není dárek, je to právo každého člověka. Navíc řada řemeslníků vydělává podstatně méně, než je cena tovaru, který vyrábí,“ napsala Ocasiová-Cortezová na twitteru.

Ivanka ví, co Američané chtějí

Trumpová o Novém zeleném údělu mluvila v pondělí v pořadu Fox News. „Nemyslím si, že by si většina Američanů přála, aby jim stát jen tak něco dal. Za poslední čtyři roky jsem procestovala celé USA a lidé si chtějí odpracovat to, co dostávají,“ vyjádřila se Trumpová k otázce životního minima. „Takže podle mě zaručené minimum není to, co lidé chtějí. Američané chtějí jistotu práce a možnost vzestupné mobility,“ dodala dcera prezidenta.

Alexandria Ocasiová-Cortezová během představování programu Nový zelený úděl Alexandria Ocasiová-Cortezová během představování programu Nový zelený úděl | Reuters

Za svoje komentáře ale Trumpová sklidila kritiku, nyní se snaží svůj přešlap „vyžehlit“. Na twitteru se bránila tím, že životní minimum samozřejmě podporuje, „je však proti tomu, aby bylo zaručeno i těm lidem, kteří nejsou ochotni pracovat“.

Ambiciózní program mladé demokratky

Progresivní program Nový zelený úděl představila Ocasiová-Cortezová počátkem února, spolupracuje na něm se senátorem Edem Markeyem. Do deseti let chtějí eliminovat znečištění skleníkovými plyny v USA. Rozpracovali také plán na ukončení nerovnosti na pracovním trhu, chtějí dosáhnout garance zaměstnání pro každého Američana, který chce pracovat. Věnují se také otázce zaručeného životního minima a výši minimální mzdy.

Video  Alexandria Ocasiová-Cortezová reaguje na „šokující“ video z jejích let na univerzitě.  - Twitter/Alexandria Ocasio-Cortez
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi