Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi hodnotí exekutory: Pakáž a bezohledná ho*ada. „Šli po mně i s mačetou,“ svěřila se vykonavatelka

Autor: Nikola Forejtová - 
19. února 2019
05:10

„Bezohledná h*vada za neskutečné peníze“ nebo „jen ať tu pakáž vyhážou“. I takovéto názory na exekutory se objevují v diskusích o dluzích. Exekutor je ale přitom také jen člověk, který vykonává své povinnosti a chrání věřitele, někdy třeba obyčejné matky samoživitelky. „Už se mi stalo, že po mně šel někdo s mačetou,“ přiblížila pro Blesk Zprávy strasti svého povolání Jitka Wolfová, která pracuje jako soudní exekutorka. Kromě ní je v Česku 155 vystudovaných právníků, již v této profesi působí.

K exekutorům má vřelý vztah asi málokterý člověk. Někteří, hlavně dlužníci, ale mnohdy v nelibosti zacházejí tak daleko, že je označují za „lidskou zrůdu“ nebo je dokonce fyzicky napadají.

„Jsou tu ale přece proto, že část společnosti neplní své závazky. Pokud někdo poruší zákon a pojede například na černo a následně i po několika výzvách pokutu nezaplatí, není divu, že se dostane do exekutorského řízení,“ bránil profesi pro Blesk Zprávy Vladimír Plášil, šéf Exekutorské komory, s tím, že exekutor se objevuje na scéně až poté, co se příslušné orgány snaží své peníze vymoci samy. Je tedy posledním na žebříčku, který se s „povinným“, jak se nazývá dlužník v řízení, setkává.

„Exekutor hájí přeneseně ty lidi, kteří nejezdí na černo a své dluhy platí. Dlužníkovi ukazuje, že jejich přístup neprojde. Měl by být vnímán jako součást vyspělé demokratické společnosti. Vždyť soukromí soudní exekutoři nejsou naším výmyslem. Fungují v Belgii, Estonsku, Francii nebo třeba v Polsku, Srbsku či Švýcarku,“ dodává Plášil.

Své o strastech povolání ví i Jitka Wolfová, která působí jako soudní exekutorka 18 let.„Pracuji jako soudní exekutor už 18 let. Je to práce velmi náročná, jak po stránce odborné i manažerské. Je to i práce velmi nebezpečná. Před lety jsem musela utéct před povinným s mačetou. Zazvonila jsem u povinného, ukázala průkaz a oznámila mu, že jsem soudní exekutor a jdu exekučně vymáhat jeho dluh. Omluvil se, že jde jen pro občanku a vrátil se s mačetou, tak jsem s asistentkou utekla,“ popsala právnička.

Soucit do práce nepatří?

Podle ní se ale situace o něco zlepšila, lidé více přijímají zodpovědnost za své dluhy a už se tolik neohání nespravedlností. „Myslím, že hodně zafungovala prevence před exekucemi, na které se podílí jak naše komora, neziskové organizace i média. Lidé ví, že řízení je nákladné a když se odebírají a prodávají povinnému jeho věci, je to nepříjemná záležitost,“ řekla Blesk Zprávám. Dodává pak, že už dávno odezněla doba, kdy vykonavatelé byli urostlí vymahači, dnes vykonavatel exekutora musí být zejména spíše tzv. mediátor, který zná exekuční právo a dokáže povinnému objasnit jeho práva a celou situaci spojenou s prováděním exekuce.

Mnohdy se samozřejmě exekutor setkává s lidskými tragédiemi a rozličnými příběhy, tím se ale prý nesmí nechat ovlivnit. „Exekutor musí mít na paměti, že je jeho povinností postupovat naprosto nezávisle v souladu s rozhodnutím soudu. Někdy může pomoci tím, že odkáže dlužníka na bezplatnou poradnu,“ okomentoval Plášil.

Soukromník nebo zaměstnanec státu

Exekutorem je v České republice soukromník, není tedy zaměstnancem státu a neplatíme jej z našich daní. Dozor nad jeho jednáním má ministerstvo spravedlnost, Exekutorská komora ČR a soudy, které při pochybách nad jeho činností mohou zahájit kárné řízení.  

„Musím uvést, že jeho činnost není omezena pouze na vymáhání běžných dluhů tím, že zabaví movité věci. Exekutor pomáhá s vyklizením nemovitých věcí, s vymáháním výživného pro děti, placením nájmu nebo může být pověřen konkrétním výkonem,“ upřesňuje Plášil.

Stát se exekutorem je navíc pořádná dřina. Uchazeč nebo uchazečka musí mít vysokoškolské vzdělání jakožto právník. Dále musí složit exekutorské či obdobně kvalifikované zkoušky, musí mít za sebou tříletou praxi a samozřejmostí je české občanství a čistý trestní rejstřík. „Adept si pak projde výběrovým řízením. Komise u výběrového řízení je složena ze dvou exekutorů, dvou soudců a dvou zástupců ministerstva spravedlnosti. Uchazeč také podstupuje psychologické vyšetření,“ popsal cestu uchazeče na tento „opovrhovaný“ post prezident Exekutorské komory.

Profese kvete i proto, že se mnozí Češi s dluhy nedokáží moc dobře poprat. Buď se je snaží ignorovat, nebo je řeší na poslední chvíli. Podle čísel za rok 2017 je na tom nejhůře Ústecký kraj, kde se s exekucí potýká 125 241 lidí starších 15 let. To je téměř 19 % z téměř 700 000 lidí, co už mají povinnou občanku. Naopak nejlépe je na tom Zlínský kraj. Ze 499 000 občanů nad 15 let se s exekucí předloni potýkalo „pouze“ 28 650 lidí. Celkem je pak na našem území 4,5 milionu exekucí.

Drab ( 5. března 2019 13:06 )

Když někdo vykonava takovou práci,tak ví do čeho leze. Ať mi nikdo neříká,že to dělá z přesvědčení,ale z důvodu rychlého vydelku! Normální člověk toto neprovozuje,viz Podkonicky. Říct si drze o 60 milionů,tak to nemá co do činění s normálním člověkem. Je to vy..tanec tělem i duší.

remcal ( 19. února 2019 10:59 )

Ano, dluhy se mají platit a když není z čeho, je třeba jednat. Např. požádat o oddlužení, ohlásit osobní bankrot. Exekutor je až poslední možnost, jak z dlužníka vydolovat aspoň něco, obvykle u jedinců, kteří nekomunikují a strkaj před dluhy hlavu do písku. Důležité je projevit snahu dluhy platit a maximálně se uskrovnit.

remcal ( 19. února 2019 10:52 )

Ale on mu nikdo nesebere dům kvůli vlastní půjčce, oni příjdou až když tu půjčku dlouhodobě nesplácí. V to je rozdíl. Tobě by se líbilo, kdybys někomu půjčil peníze a on ti je odmítnul vrátit? No a mohl bys mi uvést několik případů z těch desetitisíců exekucí na přestárlé a nemohoucí? Jeden můj příbuzný měl doma taky exekutora. Plným právem. Nedokázal si odříct luxus a musel vědět, že půjčku nebude schopen splácet. Skončil na ubytovně, nadává na exekutory zrovna jako ty a nikdo ho nelituje. Zavinil si to zcela sám, všichni to vědí, jen on si to nepřipouští.

PPP150W ( 19. února 2019 10:41 )

Jste fanatický hlupák. Na nic z vašich tvrzení nemáte racionální důkazy.

karlos107 ( 19. února 2019 10:40 )

Podle čísel za rok 2017 je na tom nejhůře Ústecký kraj, kde se s exekucí potýká 125 241 lidí starších 15 let. To je téměř 19 % z téměř 700 000 lidí, co už mají povinnou občanku ... no tvl jak se může 15 leté děcko zadlužit? Pujčku jim nikdo nedá, tak to nechápu. Vlastně chápu ... nenažrané zkurrvveennééé exekutorské hovada. Pokud to je teda soukromník a ne státní zaměstnanec, vezmu štylek od krumpáče a pojede jak namydlený blesk. Ukurvvveeennciii zlodějští !!!

Zobrazit celou diskusi