Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tyran Ronnyho Hován jde do basy. Změní se teď rozsudky za týrání zvířat?

Autor: J. Ulrichová, M. Kalkusová - 
2. února 2019
06:02

Žádná podmínka jako obvykle, žádné výchovné polotrestíčky! Děčínská soudkyně Vladimíra Kodatová svým rozsudkem nad tyranem psa, Slovákem Ondrejem Hovánem (27), prolomila stereotyp české justiční praxe. Dala mu 21 měsíců »natvrdo«! Odradí to jiné trýznitele? A budou stejně přísní i její kolegové a státní zástupci?

Hován, který surovým způsobem zmrzačil svého psa Ronnyho, nejenže skončil ve vazbě, protože se soudu vyhýbal a na facebooku vysmíval, ale navíc místo podmínky, kterou navrhovala státní zástupkyně, dostal citelný, nepodmíněný trest ve věznici s ostrahou! To nedaleký Krajský soud v Ústí nad Labem teď potvrdil jinému tyranovi, Ladislavu Klausovi (23), za ubití psa Montyho jen podmínku. Na příčiny této rozdílnosti se Blesk tlapky ptaly renomovaného pražského advokáta Jana Černého.

Zjišťují minulost

Na výši trestu má podle něj vliv řada faktorů. Protože u nás není precedenční právo, tedy respektování předchozího rozsudku, je rozhodování českých soudů i v případech týrání zvířat velmi rozdílné. „Nejde to nějak tabulkově hodnotit. Soud si například může vyžádat posudek z místa bydliště. Záleží, jestli jde o momentální selhání, anebo už se o tom člověku ví, i když nebyl trestán, že třeba pije alkohol, je hlučný, má za sebou jiná přestupková řízení,“ vyjmenoval Černý.

Požití alkoholu a drog ve chvíli, kdy člověk něco provede, obvykle žádnou polehčující okolností není. „Soud to bere v úvahu, ale bere v úvahu i to, že si to ten člověk způsobil sám,“ uzavřel Černý. To se stalo právě případě podmínky pro »mlátičku« Klause, kde ovšem senát označil kvůli marihuaně a pití jeho jednání jako »mimořádný exces«.

Mohou být přísní

Zákoník přitom umožňuje přísnost. „Základní sazba za týrání zvířete zvlášť surovým způsobem je až dva roky vězení, propadnutí věci, nebo zákaz činnosti,“ uvedl Černý. „Je možné ale uložit i podmíněný trest,“ připomněl advokát. Jinak je to v případě, že byl dotyčný za tento skutek trestán v posledních třech letech. „Tam je sazba až tři roky vězení. Nemusí ani jít o odsouzení, stačí, aby byl potrestán třeba v přestupkovém řízení,“ vysvětlil Černý s tím, že ale i tady může zaznít podmíněný trest.

Soudci to vnímají

Přísný trest za mučení psa od děčínské soudkyně považuje Jan Černý za přínosný pro veřejnost i justici. „Vidím to jako dobrý signál, že se týrat zvířata prostě nevyplácí. A soudci samozřejmě vnímají i atmosféru ve společnosti, která chce zvířata chránit…“

Tyran Hován: Ronyho jsem chtěl zabít!

Slovák Ondrej Hován, který v Děčíně pracoval jako kuchař v pizzerii, si pořídil Ronnyho podle svých slov proto, aby nechodil tak často do hospody. Loni 25. února, když se vrátil z diskotéky, měl v sobě dva panáky a byl pod vlivem marihuany. „Šel jsem spát, pes mě napadl. Bránil jsem se, měl jsem strach o svoje zdraví,“ řekl úsečně.

Když se ho soudkyně zeptala, proč psovi zasadil tolik ran, rozpovídal se víc. „Chtěl jsem ho zabít jednou bodnou ranou do hlavy. Dostal to ale na ucho a pak na nos. Odstrčil jsem ho a namířil jsem mu na hlavu, šel pak po mně ještě víc. Byla tam spousta krve. Proto jsem ho chtěl dobít kovovou nohou od stolu,“ popsal bez jakýchkoli emocí.

Bezvládného Ronnyho pak odtáhl za ocas na záchod, kde ho zavřel a nechal ho tam bez ošetření dva dny. Třetí den ho tam našel a zachránil strážník Václav Němeček. Ondrej Hován přitom přiznal, že to nebylo zdaleka poprvé, co nebohého Ronnyho surově zmlátil. „Dal jsem mu několik bomb pěstí tak, že mu nateklo oko. Bylo to za to, že mi rozkousal boty. Zbil jsem ho i hadicí od pračky,“ popisoval.

Státní zástupkyně: Výchovný trest by stačil

Státní zástupkyně Tereza Panáčková, která si po vynesení rozsudku ponechala lhůtu na rozmyšlenou, nechtěla verdikt vězení nad Ondrejem Hovánem příliš komentovat. „Navrhovala jsem jiný trest, trest výchovný, to znamená podmíněný, a k tomu ještě peněžitý trest. Teď zvážím další postup ve věci,“ řekla pouze. Na dotaz Blesk tlapek, zda se domnívá, že by právě v tomto případě byl výchovný trest dostatečný, uvedla: „Já jsem na základě informací, které mi byly k osobě obžalovaného známy, dospěla k závěru, že by u něj výchovný trest ještě stačil.“

Soudkyně: Lituje jen sebe

Děčínská soudkyně Vladimíra Kodatová návrh státní zástupkyně na podmíněný trest neakceptovala. Stejně jako nevěrohodnou obhajobu Ondreje Hována o tom, že svého psa, který byl v té době ještě odrostlé štěně, bodal a bil kovovou nohou od stolu v sebeobraně. Podle ní šlo o promyšlené a opakované týrání. „Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby nezasáhl strážník, který zraněného psa zachránil. Zřejmě by v bolestech umíral několik dní,“ uvedla.

Dodala, že se Hován navíc trestnímu stíhání vyhýbal, neprojevil žádnou sebereflexi, nezajímal se o stav psa a ani o jeho léčbu, kterou platilo město. „Lítost projevil jen sám nad sebou, nikoli nad tím, co spáchal,“ řekla.

Podle ní by proto u Hována, který byl už v minulosti jednou souzen za majetkovou trestnou činnost, neměl mírnější výchovný trest efekt. „Byl už trestán a nepoučil se z toho. Podmínka by nevedla k jeho nápravě,“ řekla a dodala, že během odpykávání si nepodmíněného trestu bude mít čas na to, aby si uvědomil důsledky svého jednání.

Trest jako prevence

Přísný trest pro tyrana uvítal i předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, který je oficiálním partnerem projektu Blesk tlapky. „Vítám rozsudek Okresního soudu v Děčíně, který ve čtvrtek rozhodl v případu týrání psa Ronnyho. Je velice důležité, že za nejzávažnější formy trestného činu týrání zvířat padají nepodmíněné tresty. Kromě toho, že plní represivní funkci, fungují také jako prevence,“ řekl.

Lásku už má

Rony poté, co jej strážník zachránil, skončil v děčínském městském útulku, kde jej dávali dohromady několik měsíců. Měl bodné rány po těle, zlámané obě čelisti a vyražené zuby. Hován mu málem uřízl ucho a jedno oko mu pohmoždil natolik, že o něj Rony nakonec přišel. Nyní už si naštěstí užívá nového láskyplného domova, kde se o něj krásně starají a kde má i psí kamarádku, kastrovanou fenku.

VIDEO: Průlomový rozsudek. Tyran, který málem k smrti ubil Ronyho, jde sedět natvrdo.

sigmae ( 3. února 2019 10:26 )

hlavně aby se ta lidská zrůda nemstila té soudkyni, je to sympatická paní

MischiCZqa2010 ( 2. února 2019 16:25 )

POKUD VÍM,TAK SE NA MÍSTĚ ODVOLAL..TUDÍŽ SEDĚT JEŠTĚ NEJDE..JEŠTĚ STÁLE HO ČEKÁ ODVOLACÍ SOUD..DOUFEJME,ŽE TAM BUDOU MÍT STEJNĚ MOZEK A SRDCE NA SPRÁVNÉM MÍSTĚ JAKO PANÍ SOUDKYNĚ..ČÍMŽ JÍ Z CELÉHO SRDCE DĚKUJI 👍 PROTOŽE TAM STÁLE TA ZÁKONODÁRSKÁ "VERBEŽ" SEDÍ ZŘEJMĚ JEN PRO *** KRÁLÍKŮM!!!!MĚLI BY JSTE SE TAM VŠICHNI PROBRAT!!A ZAČÍT JEDNAT TAK,JAK MÁTE!!

naidka ( 2. února 2019 14:17 )

Od soudkyně dostal trest natvrdo, státní zástupkyně navrhovala podmínku.

adeso ( 2. února 2019 14:13 )

to je obyčejný masakr, já takové superkri---ly potka a vědět co udělali psovi tak je rozekám na karbanátek - hovada jedna. A soudkyně by dávala nižší trest? Má pocit že to zvířata nebolí? tak prima vzít ocelové tyče a zmydlit jí jako toho psa!!!! prostě tyhle právníci jsou snad ještě horší svi---něž ti grázli. Mají možnost ten ksindl potrestat a ještě je v tom podporují

naidka ( 2. února 2019 13:41 )

Taky na to pamatuji. Deviant je z Českolipska, hrozným způsobem umučil koně, majitel i lidi okolo tušili, že to udělal on a než se rozhoupali, měl na svědomí dalšího. U soudu byl, ale za drobné krádeže, za které dostal podmínku.

Zobrazit celou diskusi