Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiše pobuřují „nesmysly“. ANO prý chce pomoci živnostníkům a reformu důchodů

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. ledna 2019
18:20

Andrej Babiš vyrazil se členy ANO do Ostravy, kde po ideové konferenci odmítal „nesmysly“, že hnutí nemá program, nebo že je ohrožením čehokoli. Vedle toho zmínil další plány ANO - promluvil o reformě důchodů, ale i programu pro živnostníky, kterým prý chce ANO pomoci. Dle opozice jim však v minulosti „naházelo“ řadu klacků pod nohy. Na konferenci se také řešila situace před blížícími se volbami do Evropského parlamentu.

„My jsme dnes diskutovali velice detailně o našem programu (...) Bylo to, myslím si, velice otevřené, samozřejmě nemáme všichni stejný názor na všechno,“ uvedl šéf ANO Andrej Babiš s tím, že kritici, kteří ANO vyčítají, že nemá program, mluví nesmysly. Uvedl, že hnutí ANO je pro všechny občany, odmítl tradiční škatulkování. „My jsme konstatovali, že skutečně nechceme být zaškatulkováni, nejsme ani leví, ani napravo,“ komentoval dál Babiš současný stav hnutí.

Nejsme ohrožení, vzkázal Babiš

Na tiskovce po boku Babiše, který označil konferenci za velice užitečnou, stanuli primátor Ostravy Tomáš Macura, exprimátor Brna Petr Vokřál a ministryně financí Alena Schillerová. Babiš připomněl, že hnutí oslaví v květnu 7 let vzniku.

„Naše hnutí se stalo stálou součástí české politiky a myslím, že do ní přineslo značné změny. My jsme vznikli jako akce nespokojených občanů (od toho ANO - pozn. red.), vznikli jsme jako protikorupční hnutí a na dnešní konferenci jsme si připomněli ty hodnoty, se kterými jsme šli do politiky. A v první řadě je to samozřejmě svoboda a demokracie. Občas naši kritici říkají, že jsme nějaké ohrožení. Samozřejmě je to nesmysl,“ vzkázal dnes z Ostravy Babiš.

Primátor Macura uvedl, že se potvrzuje, že „není pravdou, že v hnutí ANO žádná vnitrostranická diskuze neexistuje“. „Jasně jsme si řekli, že ty původní hodnoty a hodnotové ukotvení, které bylo na začátku hnutí ANO 2011, jsou stále platné. Ten protikorupční étos a orientace na výsledek - nekecáme, ale makáme,“ říká Macura a zmínil mj. i solidaritu s potřebnými a nutnou orientaci na skupiny lidí, pro které ANO mohlo přestat být čitelné. Zmínil třeba mladé lidi, ale také podnikatele a živnostníky.

„Musíme se vžít do toho živnostníka a co on potřebuje. Zakládá firmu, boj proti byrokracii, digitalizace, neúnosné kontroly, nekoordinované kontroly. Potom to jsou daně, odvody, je to ten jeden odvod,“ vypočítával Babiš a mluvil o „vstřícném přístupu“ či pomoci v exportu nejen v případě velkých firem, „které nám vlastně vytunelovaly Českou exportní banku“.

Reforma důchodů a revize sociálních dávek

Babiš však mluvil i o tom, že se řešila mj. důchodová reforma. „My jsme výrazně navýšili důchody, na tento rok je to 900 korun, je to vlastně víc, než pravicové strany navýšily za pět let jejich fungování. Potom jsme mluvili dlouho o vzdělávání, kde nás ještě čeká debata o poskytování obědů. Mluvili jsme o zdravotní péči, o tom, co uděláme pro naše zaměstnance. Tam je to superhrubá mzda a samozřejmě digitalizace - méně státu, méně byrokracie. Připravujeme program pro mladé rodiny. Je velice důležité, aby mladí lidé měli rodiny, aby se nebáli z ekonomických důvodů zakládat rodiny, a na to připravujeme speciální program,“ říkal dnes Babiš.

Šéfka státní kasy Schillerová uvedla, že zdůrazňovala především zodpovědnou rozpočtovou politiku. „Skutečně nesmíme rezignovat na revizi sociálních dávek. Nesmíme vydávat z výdajové strany víc, než si můžeme dovolit,“ apelovala.

Program pro živnostníky

Ministryně financí zmínila i pokračování v daňových reformách a slib zrušení superhrubé mzdy či lepší podporu malých a středních živnostníků. „Musíme vytvořit podmínky, abychom jim zjednodušili jejich podnikání,“ řekla zastánkyně EET a dalších novinek, protlačených právě Babišovým hnutím. Schillerová přiznala, že některými opatřeními je v minulosti skutečně zatížili.

Dle Babiše je tak nutné vytvořit ucelený program pro živnostníky. ANO chce zavést pro malé živnostníky možnosti, aby mohli platit zdravotní a sociální odvody a daně jednou pevnou částkou.

„Gratuluji Andreji Babišovi, že si po 5 letech u vlády všiml, že malí živnostníci jsou v ČR doslova decimováni. Jeho náhlé ‚prozření‘ považuji jen za další marketingový trik,“ kontroval šéf ODS Petr Fiala na Twitteru a dodal: „Ale kdyby náhodou svůj boj za malé živnostníky myslel vážně, tak může podpořit již existující návrhy ODS, které by drobným podnikatelům skutečně pomohly.“

Charanzová: Chceme být v Evropě slyšet

Za důležitý bod označil Babiš v rámci dnešní konference a před blížícími se květnovými eurovolbami i Evropskou unii, kdy do Ostravy přijela i eurokomisařka a exministryně spravedlnosti právě za ANO Věra Jourová či europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová.

„Jasně jsme řekli, že chceme být v Evropě aktivní a sebevědomý stát, že chceme zvýšit náš vliv, že chceme bojovat za naše zájmy, že chceme méně Evropy a lepší Evropu,“ říkal Babiš a mluvil o menším vlivu Evropské komise. Europoslankyně chválil za konkrétní výsledky. „Byly několikrát vyhodnoceny jako nejlepší europoslankyně v rámci Evropy,“ říkal Babiš. 

Právě blonďatá pravděpodobná lídryně pro kandidátku ANO v eurovolbách Charanzová Blesk Zprávám řekla, že ji důvěra samotného Babiše samozřejmě těší. „Pro mně to, co tady asi bylo nejdůležitější, je to, že chceme být aktivní v Evropě, že tam chceme mít silný hlas. Debata se vedla nad tím, že EU musí dělat věci lépe, někdy přibrzdit. Bavili jsme se o legislativě, která je špatně připravovaná, zmiňovali jsme zbraňovou směrnici a debata se vedla nad tím, co hnutí ANO představí do evropských voleb,“ vzkázala z Ostravy.

Jaké budou „taháky“ ANO, to zatím Charanzová prozradit nechtěla. „Jsem v barvách hnutí ANO přes čtyři roky v parlamentu, snažila jsem se tam dělat maximum pro české občany, české firmy. Těší mně to, že pan premiér vnímá, že to něco přineslo, že to mělo nějaké konkrétní výsledky,“ dodala.

pavel11 ( 27. ledna 2019 14:31 )

banany. máte pravdu ale Babiš dokázal po bandě zloděju,tunelářu,křiváku smazat rozkradený miliardy, přidáva na platech,zvedá duchody i ekonomiku tak přeci nebudu volit zlodějský dobytek opzice který nás třicet let okrádal,ojebával rodiny,děti,ekonomiku jen kradli plné huby chrochtali ako ty prasce a co občané.Obrovský zločin privatizace, nezaměstnanost,bída,mafie exekuční,soudcovská,solární,církevní tak že pro mně je Babiš buh!! a ne jenom pro mně 32% voliču.Přeci nebudu takové hovado že budu volit ty strany kteří zde prováděli rabova áni státu jako ODS TOP KDU CSSD nebo špíny,křiváci STAN .

pavel11 ( 27. ledna 2019 11:44 )

Ještě že máme Babiše Zemana oba zvedají náš stát na uroven vyspělích zemí díky!! A to přivádí zloděje,kmotry,křiváky,fetáky opozice k šílenství.taková Džamila s ODS tá dostáva orgazmus při špinění nejlepších politiku,a Kalousek,/Pospišil,Farský,lidovci a další havět je vzteky v prde.i.

onanym01 ( 27. ledna 2019 11:36 )

Jo a ještě katolická církev spolupracovala s Hitlerem.

onanym01 ( 27. ledna 2019 11:32 )

banderovci podle komunistu spolupracovali s Hitlerem.No oni s Hitlerem spolupracovali i bolševici .Stalin pozval nácky do Moskvy a podepsal s nimi mírumilovny PAKT . Ja dlouhodobě říkám, že Okamurove / SS Hitler , AfD, ksčm /a pani Klausove, Zemanove i Babišove by se měli z politiky odporoučet co nejdříve . ods se stala diky /ksč/ Klausum a spol. nevolitelnou stranou . jen o svobodě mluví, napachali tu zla dost od r 1989 i před nim. Klaus je člověk který ma všude estebacky kamarady a o kazdym odpurci vsechno se dozvi stejne jako Babiš a HRAD. Jsou mi odporni tihle lide, ale jsou tu! Korupce ruku v ruce s klientelismem tu jen kvete diky panu Rachetskym kteří letitého politika ospravedlnuji neznalosti zákona. Jak smesny. Dělaji z lidi hloupy dobytek /ksč/ a ještě se mstí, že jim to nežere i s navijákem.

ivoadler ( 27. ledna 2019 10:59 )

Tuhle nějaká hvězda opozice, snad Udženija, napadala vládu, že prožírá budoucí důchody. Od opozice to sedí. Strany opozice, ODS a ti druzí, prožraly velkou privatizaci, která měla sloužit důchodové reformě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa