Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boží Dar odvolal kalamitu. Silnice jsou sjízdné, fungují už i mobily

Aktualizováno -
16. ledna 2019
17:40
Autor: peb, ČTK - 
16. ledna 2019
08:14

Město Boží Dar ukončilo ve středu v 17 hodin kalamitní stav vyhlášený v pátek kvůli nezvladatelnému silnému sněžení a později i kvůli silnému větru. Do nejvýše položeného města v České republice ale dál platí zákaz vjezdu všem vyjma místních, záchranářů a lidí s vyhrazeným parkováním. Během dne se podařilo zprůjezdnit všechny hlavní silnice do Božího Daru a provoz zahájily i lyžařské areály. Neprůjezdná zatím zůstává silnice na Zlatý Kopec.

Silnice I/25 na Boží Dar a do Německa je po několika dnech sněhové kalamity opět průjezdná. Silničáři ve středu před polednem také obnovili průjezd na silnici z Božího Daru na Neklid a Klínovec. Dosud tam byl provoz jen pro zásobování a pro místní, kteří mohli několikrát za den jet za pluhem silničářů. 

V úterý silničáři zprůjezdnili i část silnice z Božího Daru směrem na Ryžovnu až k Myslivnám. „Je tam vodárna a vypadávala tam elektřina. Bylo nutné tam dopravit agregát, jinak by Boží Dar byl bez vody,“ řekl Bulka. Nyní silničáři pracují na zprůjezdnění silnice k osadě Zlatý Kopec. Nikomu, kdo tam nemá nemovitost, ale zatím nedoporučují se tam vydávat. Průjezd zatím není možný ani na vrchol Klínovce.

Dnes ráno byl také po odstranění popadaných stromů obnoven provoz na železniční trati č. 142 Karlovy Vary - Nejdek - Potůčky.

Výpadky měly i mobilní sítě

Uzavření silnic způsobilo problémy místním, kteří se nedostali do práce, a lidé, kteří pracují v Božím Daru, se do zaměstnání také nedostali. Výpadky měli i dva ze tří mobilních operátorů, problémy jsou ale už vyřešené.

Po oteplení jsou silnice v Karlovarském kraji sjízdné a jen ve vyšších polohách mohou na silnicích zůstávat zbytky sněhu.

Zobrazit celou diskusi