Na vrchol, kde je dřevěná zoo a krásný výhled na Klínovec, se můžete nechat vyvézt visutou nebo sedačkovou lanovkou. Dolů se lze spustit zpět po strmé černé sjezdovce nebo po modré ke kotvě či po modré na opačnou stranu, která vede kolem skokanského můstku zpět k sedačce či na kotvu, jíž se můžete vyvézt na malý Fichtelberg (1206 m) a odtud se vydat po červené k další. Celkem je zde pro sjezdaře, snowboardisty a sáňkaře připraveno 10 sjezdovek o délce 15,5 km. Zkrátka nepřijdou ani běžkaři, pro něž se upravuje 120 km tras.

Altenberg

Dalším saským střediskem je Altenberg, který se nachází ve východní části Krušných hor, zdejší bobová dráha patří k nejmodernějším na světě. Budete-li mít chuť, můžete vyzkoušet svoji odvahu při jízdě na kilometr dlouhé dráze. Lyžaři mají k dispozici 16 sjezdovek o délce 8,5 km.

Fojtsko

Chráněná krajinná oblast Krušné hory/Fojtsko patří k těm nejhezčím a sněhově nejjistějším oblastem celého Německa.

Mezi Kligenthalem, Auerbachem, Erlbachem, Grünbachem a Schöneckem se nachází celkem 211 km upravených běžeckých stop, které mají certifikáty nejlepší kvality udělené německým lyžařským svazem. Na zdejší stopy navazují i upravené stopy v České republice. Sjezdaři tu najdou 15 sjezdovek dlouhých bezmála pět kilometrů.

Mimochodem, v Klingenthalu byla vybudována moderní Vogtland Arena pro skoky na lyžích. Pravidelně se zde pořádají závody, kterých se zúčastňuje celá světová skokařská elita. Ve volných dnech mají návštěvníci možnost si tento areál prohlédnout. A dobrá zpráva nakonec: němčinu v Sasku ovládat nemusíte, protože z 80 % zde pracují Češi...

Když si chcete od sněhu odpočinout…

Wellness napříč světadíly

„V městečku Eibenstock najdete největší a nejmodernější wellness v Sasku,“ říká Udo Delinger ze Saské turistické kanceláře. Desítky druhů saun vás provedou světadíly. Největší je ruská, nechybí ani italská, turecká či japonská. Součástí areálu je jezero, kde se můžete koupat nazí, ale i kryté bazény, tam už je vstup v plavkách. Vstupné 30 eur (768 Kč) na celý den. Více zde.

Sex v Muzeu železnic

V městečku Schönfeld se na ploše 750 m2 nachází model krušnohorské železnice zachycující stav v roce 1980. Uvidíte třicet nádraží, mezi nimi jezdí 16 vláčků. Úžasné je pozorovat život okolo, některé postavičky jsou velmi vtipné – táta plácá kluka na holý zadek, v lese probíhají sexuální hrátky, cyklistický závod zhatila slepice apod. Vstupné 9,50 eura (246 Kč). Více zde.

200 motýlů v jednom domě

V Johnsdorfu navštivte motýlí dům, kde létá zhruba 200 motýlů ze tří kontinentů. Protože se dožívají jen dvou až tří týdnů, dováží se každých 14 dní zásilka s kuklami, které se zde vylíhnou. Motýli létají, když venku svítí slunce, je-li zataženo, schovávají se v rostlinách. Výlet si tedy naplánujte na slunečné počasí. Výklad je v češtině. Vstupné 6,50 eura (166 Kč). Více zde.

Rady na cestu:

✸ Do Oberwiesenthalu se dostanete z Prahy za dvě hodiny, pojedete přes Slaný, Louny a Chomutov.

✸ Za skipas na Fichtelbergu zaplatíte 26 eur (664 Kč) na 1 den, děti od 7 do 16 let pak 21 eur (536 Kč).

✸ Dvoudenní InterSkiregion skipas stojí 1300/1040 Kč a například sedmidenní 4000/3250 Kč, v nabídce jsou i rodinné permanentky.

✸ Více informací zde a zde.

Fotogalerie
24 fotografií