Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Basa piv přes noc zdražila na 2400 korun. Tvrdá daň způsobila v Kataru fronty

Autor: Darina Jíchová - 
3. ledna 2019
19:45

Začátkem nového roku v Kataru zavedli přísnou daň z alkoholu, jehož cena se přes noc zdvojnásobila. Stovky lidí strávily Silvestr ve frontách před obchody, které prodávaly alkohol ještě za původní ceny. Láhev ginu, kterou si ještě v pondělí mohli lidé koupit za 500 korun, teď místní vyjde v přepočtu na dva tisíce korun, informoval deník Daily Mail.

Katarská vláda si dala do dalšího roku předsevzetí, chce bojovat proti zhoršujícímu se zdraví svých obyvatel. Jejich první krokem je nová, stoprocentní daň z alkoholu. Novela zákona má 30 stran, které obsahují seznam alkoholických nápojů a jejich nové ceny. Seznam lidé okamžitě sdíleli na sociálních sítích. 

Fronty před obchody:

Vysoké ceny mnohé šokovaly a Katařané se utěšovali myšlenkou, že seznam není pravý. Jeho autentičnost ale podle agentury AFP potvrdila tamní vláda. Alkohol nyní lidi vyjde pěkně draho, za basu piv Heineken dají 2416 korun, za litr Bombay Sapphire ginu 2 tisíce korun a za láhev vína pak minimálně 550 korun. V Česku lze pořídit 24 Heinekenů za zhruba 576 korun, gin Bombay v průměru za 485 korun.

Prodej alkoholu zůstává v zemi legální, nicméně platí, že k jeho nákupu musí mít osoba povolení. Jeho konzumace na veřejnosti je zákázaná. Otázka alkoholu je velmi ožahavé téma zvláště v souvislosti s tím, že Katar bude v roce 2022 pořádat Mistrovství světa ve fotbale. Organizátoři uvedli, že alkohol pro fanoušky bude k dispozici, ale pouze ve vyhrazených prostorech. O jeho ceně se zatím nediskutovalo.

krtek. ( 3. ledna 2019 20:10 )

Zdvojnásobila - z 500kč na 2000kč ? hm, ještě že bydlime zde .. tady když napíšou že se zdraží benzín do měsíce o 20 haléřu , stojí už druhy den o 2 koruny víc

Zobrazit celou diskusi