Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Saúdové hrozí, že Katar přemění v ostrov. Kvůli sporům chtějí mezi státy vykopat průplav

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. dubna 2018
22:08

Saúdská Arábie zvažuje, že na své hranici s Katarem nechá vybudovat průplav a z poloostrova tak vytvoří ostrov. Projekt by financovala Saúdská Arábie spolu se Spojenými arabskými emiráty a podíleli by se na něm egyptští developeři. S odkazem na spekulace v saúdskoarabském tisku o tom informovala agentura AP. Katar se od loňského léta nachází v diplomatické krizi, jelikož na něj okolní státy kvůli údajnému financování terorismu uvalily dopravní i obchodní blokádu. Katar obvinění odmítá.

O projektu nazvaném Mořský průplav Salva informovaly listy Ar-Rijád a Sabk. Podle nich se Saúdská Arábie na hranici s Katarem rovněž chystá vybudovat vojenskou základnu a úložiště jaderného odpadu. Plány nicméně zatím nebyly potvrzeny oficiálními zdroji.

Saúdové pohrozili, že Katar odříznou od světa, na jeho hranicích chtějí zbudovat průplav. Saúdové pohrozili, že Katar odříznou od světa, na jeho hranicích chtějí zbudovat průplav. | Profimedia.cz, Blesk - Jan Neomillner

Průplav by měl být 200 metrů široký a 20 metrů hluboký. Jeho stavba by měla vyjít na necelých 11 miliard korun.

Katarská krize

Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt 5. června 2017 oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky, a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a udržuje úzké vztahy s Íránem, který je hlavním geopolitickým rivalem Saúdské Arábie.

Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci. V oblasti obrany proto uzavřel v uplynulých měsících dohody s USA, Francií, Itálií a Británií.

Antonin Blaha ( 11. dubna 2018 07:41 )

 Naopak ze Saudu udelat cvicnou strelnici a 90% teroristu by zmizelo😂😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi