Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodina ze Zlína spáchala společně sebevraždu: Chtěli život v lepším světě

Autor: chal - 
20. listopadu 2018
12:42

Vyšetřovatelé uzavřeli případ podezřelého úmrtí tří lidí ze Zlína. Matka s dvěma dospělými dětmi na konci minulého roku spáchala sebevraždu v pronajaté vile. Trojice se otrávila výpary benzinové sekačky, aby se dostala do jiného, lepšího světa.

Českou republiku v únoru šokovala záhadná smrt tříčlenné rodiny ze Zlína. V pronajaté vilce tam matka (†67) se dvěma dospělými dětmi (syn †37 a dcera †34) spáchala sebevraždu.

Kriminalisté nejdříve při vyšetřování pracovali i s možností, že se členové rodiny stali oběťmi násilného trestného činu. Tuto verzi ale posléze zavrhli. Podle nich všichni tři odešli ze světa dobrovolně. Nové informace o rodinné tragédii přinesl deník Mladá fronta Dnes. Okresní soud ve Zlíně případ projednával ve středu 14. listopadu.

Děti se na několik měsíců odmlčely, otci to nepřišlo divné

Neštěstí odhalil otec (65) dětí, který už s rodinou nežil a nebyl s ní v častém kontaktu. Proto mu dlouho nepřišlo divné, že s ním děti ani bývalá žena nekomunikují. „Naposledy jsem mluvil telefonicky se synem počátkem listopadu, když jsem sháněl brigádu ve Zlíně,“ vypověděl u soudu.

Příbuzné se pak snažil v průběhu prosince a ledna opakovaně kontaktovat. I když jeho snaha nebyla úspěšná, mlčení druhé strany ho příliš neznepokojovalo. „Myslel jsem, že jsou v Kanadě, kde mají příbuzné,“ vysvětlil.

Když byl muž 5. února 2018 ve Zlíně, rozhodl se, že u vily zastaví, aby se ujistil, jestli je vše skutečně v pořádku. Nebylo. Přes okno uviděl nehybná těla, a tak okamžitě kontaktoval policii.

Bylo jasné, že lidé nezemřeli v únoru, ale že na místě leží několik týdnů, možná i měsíců. Lékaři odhadli termín úmrtí na období mezi 15. listopadem a 12. prosincem 2017, soudce Jan Jirák pak pomocí posmrtných stop určil nejpravděpodobnější datum úmrtí na 19. listopadu 2017.

Spolykali prášky na spaní a pustili benzinovou sekačku

„Příčinou smrti bylo zadušení,“ sdělil soudce. Rodina si jako způsob smrti zvolila otravu výpary z benzinové sekačky. Před tím sebevrazi spolykali prášky na spaní, díky kterým ztratili vědomí. Plyny, kterými výfuk sekačky zaplnil místnost, pak zařídily zbytek.

Podle závěrů vyšetřovatelů byly obě dospělé děti zaujaty myšlenkou konce světa, respektive pokračováním života v nějakém formě posmrtné existence. Policisté to zjistili ze záznamů vyhledávání v internetovém prohlížeči, který rodina používala.

„Členové rodiny několik měsíců vyhledávali na internetu webové stránky s různou náboženskou, duchovní a ezoterickou tematikou,“ zmínil státní zástupce Leo Foltýn. „Zajímali se o život po životě, o útěk z tohoto, jak se říká, slzavého údolí do života v rajské zahradě bez starostí a bolesti,“ dodal.

Otec zesnulých dětí u soudu řekl, že nechápe, proč se příbuzní rozhodli spáchat sebevraždu. Žili prý naprosto normálním, bezstarostným životem. Proti tomuto tvrzení ale hovoří postřehy sousedů nebo bývalé kolegyně zesnulé dcery.

Ta prý dala podle informací Mladé fronty Dnes před dvěma lety výpověď v práci a před tím, než odešla, věnovala jedné ze spolupracovnic dopis se slovy, aby ho otevřela až po její smrti nebo ve chvíli, kdy budou její děti dospělé. Žena toto doporučení respektovala a dopis otevřela, až když se dozvěděla, že bývalá kolegyně skutečně zemřela.

Byli součástí sekty?

Chovali se velmi podivně. S nikým se tu nestýkali, stále zamykali branku. Ta mladší lhala, že ten muž je její partner a byl to bratr. Nebylo nám z toho dobře a nakonec jsme se stejně nic pořádně nedozvěděli,“ konstatovala jedna ze sousedek.

Ta mladá žena nosila dlouhý cop a houpávala se na houpačce na dětském hřišti, což v jejím věku není moc normální. Řekla, že je učitelka v mateřské škole, ale práci neměla,“ dodala.

Sourozenci podle policistů často vyhledávali informace o fungování různých sekt. Podle vyšetřovatelů trojici ke spáchání sebevraždy nikdo čtvrtý nenutil „Bylo to samostatné a dobrovolné rozhodnutí každého zvlášť,“ uzavřel státní zástupce.

V domě policisté našli živé želvy. Kočky, které rodina zavřela do přepravek, nepřežily.

agfor ( 20. listopadu 2018 15:25 )

Kde je dneska líp ? Kdysi to bylo 100 km západně od Prahy, ale tam teď vládne Milka a stojí to taky za * * *.

andorea ( 20. listopadu 2018 13:25 )

Za ty chudery kočky doufám v peklo...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání