Pohádce jako takové nechybí vůbec nic. V příběhu vystupuje skromná Popelka, zlá macecha i líné sestry, hodný tatínek, až po uši zamilovaný princ, kamarádi holoubci... Notoricky známý příběh je doplněn písněmi, které kromě holoubků a ústřední dvojice (Eva Hrušková a Jiří Štědroň) zpívá hlavně postava potulného loutnisty (Jan Tříska), která komentuje dění coby nezávislý pozorovatel a dodává tak příběhu spád.

Zajímavosti z natáčení

  • Herečka Dana Hlaváčová, která ztvárňuje Dorotu, si stejnou roli zlé sestry zopakovala i ve filmové variaci příběhu Tři oříšky pro Popelku z roku 1973.
  • Evě Hruškové bylo v době natáčení pouhých 17 let.
  • Herec Milan Chladil prosazoval do role Popelky Milušku Voborníkovou, režisérka Vlasta Janečková si ale vybrala Evu Hruškovou.
  • V celém filmu si lze všimnout tří odlišných střevíčků vydávaných za jeden a ten samý. Sestra Popelky si zkouší střevíček se světlou podrážkou a malým podpatkem, kdežto Popelka zkouší střevíček s černou podrážkou a vysokým podpatkem. Když princ zvedá ztracený střevíček ze schodu, drží v ruce střevíček s brokátovou podrážkou.