Místo známé jako Stará pošta bylo totiž důležitou zastávkou mezi Prahou a Vídní. Cestovní kočáry tu měnily koně, cestující svlažovali hrdlo pivem. „Jako zájezdní hostinec byly někdejší tvrz a později statek využívány v 18. století,“ potvrdil Blesku starosta Běchovic Ondřej Martan. Poté, co budovy stanice ztratily svůj význam, dlouhá léta chátraly. Přestože šlo o kulturní památku, dostalo se na její rekonstrukci až nyní. Trvala dva a půl roku a přišla na 80 milionů Kč.

Lidé tu od soboty najdou prostory pro kulturní akce i kavárnu. A místo má svoji atmosféru:. „Doložitelně tady odpočíval během svých cest i Wolfgang Amadeus Mozart a také monarchové včetně Marie Terezie,“ vysvětlil význam objektu vedoucí Poštovního muzea Jan Kramář.

Zhasla to pára

Dostavníky ztratily význam v roce 1840, když se postavila železnice z Pardubic do Prahy. Objekt je po rekonstrukci trochu jiný. „Kromě nově dlážděného dvora jsou tam nyní tři nové budovy. Zároveň se opravily ty, kde chyběly omítky,“ popsal Ondřej Martan.

Bez dostavníku

Na dvůr Staré pošty také přibyly sochy koní. „Je to umělecký odkaz na poštovní vůz. Ten ale na nádvoří nemůže stát, tak máme koně a symbolické koleje,“ vysvětlil starosta Ondřej Martan.

Fotogalerie
7 fotografií