Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Faux pas Ivanky Trump: Chtěla sdílet moudro, popletla si přísloví?

Autor: Darina Jíchová - 
13. června 2018
21:35

Uživatelé Twitteru se pustili do Ivanky Trump. Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa na své zdi sdílela čínské přísloví. Lidé ale tvrdí, že takové „moudro“ do čínské slovesnosti rozhodně nepatří. Dokonce ani Číňané si nejsou jistí, zda vůbec takové přísloví existuje. Není to poprvé, kdy za svůj příspěvek sklidila kritiku kvůli citátům slavných, vloni mylně přisoudila smyšlený citát Albertu Einsteinovi, informovala stanice BBC.

„Ti, kteří tvrdí, že něco nejde, by neměli přerušovat ty, kteří to právě činí,“ napsala Trumpové na svém twitterovém účtu. Uvedla, že se jedná o čínské přísloví…jenže její status nápadně připomíná citát irského dramatika George Bernarda Shawa: „Lidé, kteří říkají, že něco nejde, by neměli rušit ty, kteří to právě dělají.“

Uživatelé Twitteru ji rychle upozornili, že by si měla zkontrolovat své zdroje. „Kde´s tuhle perlu vyhrabala? Tohle není čínské přísloví,“ psali lidé pod její příspěvek. „To jsi našla v koláčku štěstí, nebo kde?“ komentovali další status první dcery.

Narážka na summit USA-KLDR

Trumpová publikovala přísloví pár hodin před tím, než v úterý 12. června začal v Singapuru summit mezi jejím otcem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Lidé na čínské sociální síti Weibo uvedli, že existují lidová rčení s podobným významem: „Neraď těm, jejichž šachovou partii pozoruješ.“ „Tohle je rčení a dovoluje nějaké úpravy, ale přísloví, jaké publikovala Trumpová, neznáme,“ napsal jeden z uživatelů Weibo.

„Vůbec nevím, jaké přísloví se snažila přeložit. Hledali jsme ve frazeologických slovnících i ve sbírkách přísloví,“ uvedl další. „Tohle není čínské přísloví,“ dodal čínský komik Ronny Čch'-eng.

Omyly s citáty slavných

Svou zálibou v čínské kultuře se Trumpová netají. Když hledala chůvu pro svou dceru, jednou z podmínek dokonce bylo, aby mluvila čínsky, a mohla tak jazyk její děti naučit. Zároveň to není poprvé, kdy se Trumpová zamotala do přísloví, případně citátů slavných.

V loňském roce přisoudila Einsteinovi výrok „Pokud fakta neodpovídají teorii, změňte fakta.“ Ve skutečnosti toto Einstein nikdy neřekl, přestože mu autorství této věty připisuje většina internetových stránek. Trumpová se podle všeho nechala napálit a stejně jako nyní si nezkontrolovala správnost tvrzení.


 

Zobrazit celou diskusi