Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump pošle Ivanku do Izraele, přál Putinovi a chystá oznámení k Íránu. Krize na obzoru?

Autor: simao, ČTK - 
7. května 2018
22:50

Trojice zajímavých záležitostí v zahraniční politice se objevila dnes v souvislosti s prezidentem USA Donaldem Trumpem. Popřál sice k inauguraci Vladimirovi Putinovi, Bílý dům si však rýpl do ruských zátahů na demonstranty, kterých bylo zatčeno přes 1600. Na zítřek Trump chystá oznámení důležitého rozhodnutí o dohodě s Íránem. Zruší ji? A do třetice - USA čelí kritice za přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Trump nyní oznámil, že do Izraele nepoletí - nahradí jej mj. dcera Ivanka.  

Americký prezident Donald Trump blahopřeje Vladimiru Putinovi, který se dnešním složením přísahy stal počtvrté hlavou ruského státu, řekla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Mluvčí nicméně položila důraz na právo na mírumilovné demonstrace v Rusku. Reagovala tak na násilné potlačení sobotních protestů proti Putinovi, při nichž bylo podle agentury AFP zatčeno 1600 lidí včetně hlavního kritika Kremlu Alexeje Navalného.

„Prezident mu (Putinovi) v první řadě blahopřeje a těší se na chvíli, kdy budeme mít dobré vztahy s Ruskem,“ řekla Sandersová. „Spojené státy se však domnívají, že každý má právo být slyšet a mírumilovně se shromažďovat,“ dodala mluvčí podle AFP.

Trump chystá důležité prohlášení k Íránu

Sám Trump dnes informoval, že v úterý ve 20:00 SELČ oznámí své rozhodnutí ohledně mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Její obsah dlouhodobě ostře kritizuje. Dokument za USA vyjednali diplomaté za vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

Trump o termínu ohlášení rozhodnutí informoval na svém twitterovém účtu, aniž dodal další podrobnosti. Americký prezident se musí k dohodě vyjadřovat vždy po 120 dnech a nový termín vyprší 12. května. Při minulém vyjádření řekl, že účast Spojených států na této dohodě příště neprodlouží, pokud nebudou její sporné body vyřešeny.

Trump stejně jako Izrael tvrdí, že dohoda Íránu nezabrání, aby se v budoucnu jaderně vyzbrojil. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli řekl, že jaderná dohoda s Íránem musí být buď „výrazně upravena, nebo zcela zrušena“. Další účastníci mezinárodní dohody - Francie, Německo a Británie - dnes dali najevo, že k vypovězení jaderné dohody nevidí důvod.

Írán má odpověď připravenou

Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli řekl, že Írán si připravil plány, jimiž odpoví na případné Trumpovo rozhodnutí jadernou dohodu vypovědět. Írán uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA, Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko.

Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Jaderná smlouva otevřela mezinárodním firmám přístup na osmdesátimilionový, prakticky neobsazený íránský trh. V Íránu ve velkém vydělávají například výrobci letadel, kteří nahrazují tamní nebezpečně zastaralé stroje využívané v civilní dopravě.

Íránský prezident Ruhání naslouchá vědci seznamujícího ho s rozvojem jaderného programu země (duben 2018) Íránský prezident Ruhání naslouchá vědci seznamujícího ho s rozvojem jaderného programu země (duben 2018) | ČTK

Trumpa v Izraeli nahradí Ivanka

Vedle toho se dnes objevila v souvislosti s Donaldem Trumpem i další zajímavá zahraničně-politická zpráva. Trump nenavštíví v příštích dnech Izrael, aby se zúčastnil otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě, za což Spojené státy čelí mezinárodní kritice. Zastoupí ho mimo jiné dcera Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem, kteří působí jako poradci Bílého domu. S odvoláním na dnešní prohlášení Bílého domu o tom informovala agentura Reuters.

Americkou vládu budou při této příležitosti oficiálně zastupovat první náměstek amerického ministra zahraničí John Sullivan a ministr financí Steven Mnuchin. Kushner je v delegaci jako poradce pro Blízký východ.

Izraelský premiér Netanjahu na mimořádné tiskové konferenci informuje o tajném íránském jaderném projektu Izraelský premiér Netanjahu na mimořádné tiskové konferenci informuje o tajném íránském jaderném projektu | ČTK

Palestincům leží přesun v žaludku

Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele. Washington se následně rozhodl přestěhovat do Jeruzaléma své velvyslanectví z Tel Avivu. Úřad má být oficiálně otevřen 14. května, což je den, na který připadá 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele podle našeho letopočtu. Podle židovského kalendáře oslavil Izrael významné výročí svého vzniku v dubnu.

Trump svým rozhodnutím vyvolal kritiku arabského světa i Evropské unie. Palestinská samospráva kvůli tomuto rozhodnutí kontakty s USA od prosince bojkotuje. Americké velvyslanectví bude dočasně v budově současného amerického konzulátu, nové místo pro ambasádu bude teprve určeno.

Český prezident Miloš Zeman je také nakloněn přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Česká republika zatím v Jeruzalémě plánuje otevřít honorární konzulát.

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi