Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Fico do basy!“ udeřili Slováci po vraždě Kuciaka. Premiér chce udržet koalici

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. března 2018
20:00

Během pátečních protivládních protestů na Slovensku, ale i v zahraničí volali lidé zvláště po konci premiéra Fica a odchodu ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Davem se nesla hesla jako „Dost bylo Fica!“ a „Fico do basy!“. A řečníci svými projevy jen lidi povzbuzovali. Jenže premiér vzkázal, že on chce v zemi klid a udržet koalici.

Na Slovensku to vře a politická krize pokračuje, páteční protesty jsou toho důkazem. Demonstrovalo se v mnoha slovenských a zahraničních městech, například v Nitře se sešlo přes 15 tisíc lidí a v Bratislavě dokonce přes 30 tisíc. Přišli si připomenout památku zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho přítelkyni Martiny Kušnírové (†27). Vyjádřili také svůj nesouhlas s Ficovou vládou, která by i podle Kuciakova posledního článku měla mít vazby na organizovaný zločin.

Konečně se přidala i Nitra

Organizátoři akce „Postavme se za slušné Slovensko“ byli účastí Nitry nadšení, zvláště proto, že byla jedním z měst, která se neúčastnila pietní akce, která se konala ve středu 28. února. V pátek ale slovenskou iniciativou přišli podpořit i herci, profesoři z obou nitranských univerzit, sportovci, městští politici a šéfové krajské policie v civilu.

Lidé na protestech žádali vyšetření Kuciakovy smrti a vyslovili nedůvěru Ficově vládě. I přes emotivní projevy organizátoři v každém městě vyzývali shromážděné, aby se chovali pokojně. Případným výtržnostem, na které ostře upozorňoval Fico, měli zabránit hlídkující policisté.

„Lidé nevědí, čemu věřit, nemají oporu ve vládě, která je spolčená s mafií. Ján Kuciak to věděl a zaplatil životem. Žádáme tak vládu a policejního šéfa, aby konečně odstoupili,“ zaznělo při jednom z projevů.

Demonstrace na náměstí SNP v Bratislavě se otočila i proti členům vlády Roberta Fica (9. 3. 2018) Demonstrace na náměstí SNP v Bratislavě se otočila i proti členům vlády Roberta Fica (9. 3. 2018) | ČTK

Strohá reakce Fica a koalice

„Řešením situace není rozpuštění vlády. Musíme zachovat klid a udržet koalici. Přes víkend se členy koalice dohodneme náš postup a předložíme naše společné řešení, o kterém budeme informovat společnost i prezidenta,“ vzkázal Fico.

Představitelé koalice byli při hodnocení dalšího vývoje v koalici po protestech spíše zdrženliví. Podle předsedy koaliční strany Most-Híd Bély Bugára, který dříve vybídl k rezignaci ministra vnitra za Ficovu stranu Smer Kaliňáka, strana navrhuje tři možnosti řešení vzniklé situace. Detaily Bugár neuvedl.

„My máme tři možnosti, které navrhneme partnerům, a uvidíme, jak budou reagovat,“ řekl Bugár podle portálu Aktuality.sk, aniž své návrhy blíže komentoval. Bugár se kvůli politické krizi předčasně vrátil z dovolené ze zahraničí.

Nevyzpytatelný nejmenší partner?

Někteří představitelé strany Most-Híd v uplynulých dnech netajili nevoli nad prohlášeními Fica, který v souvislosti s návrhy prezidenta Andreje Kisky na zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby obvinil hlavu státu z mocenských her, z destabilizace země. A prezidenta také kritizoval za jeho loňské setkání s americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem.

„Pochopili jsme požadavky strany Most-Híd a Směr-SD bude muset na jednání přijít s takovou nabídkou, která uklidní situaci a umožní Mostu-Híd pokračovat ve vládní koalici,“ řekl v sobotní rozhlasové debatě místopředseda Smeru-SD a vicepremiér Peter Pellegrini. Podobně se v uplynulých dnech, kdy Kaliňák opakovaně odmítl výzvy k rezignaci z funkce ministra, vyjádřil i Fico.

Video  Několik stovek lidí demonstrovalo proti slovenské vládě. Slováci mají strach o své životy.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

pulsar ( 16. března 2018 18:12 )

FICO DO BASY!!!

mafik ( 10. března 2018 22:13 )

Naprosto jasný pokus prezidenta Kisky, jak zlikvidovat "neposlušného" premiéra a jeho vládu. Stejně jako u nás havloidi, sluníčkáři, pražská kavárna. Vzorem pro Fica, by měl být maďarský premiér Orbán, jak dokázal "zamést" se Sorošem a jinými jím placenými exponenty. Fico je vůči Kiskovi moc měkkej. Měl by mu seškrtat rozpočet a kontrolovat další finanční toky, které Kiskovi tečou ze zahraničí. Vražda novináře a jeho partnerky, jen ukázala, jak jí takoví "agenti" jako je kiska, toho dovedou politicky využít.

hejhej ( 10. března 2018 20:32 )

Lehce zmanipulovatelné stádo. Měli by být rádi, že mají premiéra, který neleze do análního otvoru EU . Za co ho chtějí zavřít- on snad varždil ? Nic není ještě uzavřeno, ale EU a USA se snaží najít jakoukoliv záminku - i hloupou na odstranění protivníka. Je to stejné jako u nás k odstranění pana prezidenta ,pana Babiše a pana Okamury. Taky se naše stádo chystá k nějakým nepokojům.Soros z posledních sil pracuje a platí a debilové nás zaprodají za peníze. Bělobrádek lítá do USA pro nalejváru a ještě to hovado chce, aby se naše ženy podvolily násilnickým primitivům.

Zobrazit celou diskusi