Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fischer chce do Senátu. Vytáhl „smrad minulosti“, schytali to Zeman, Babiš i Okamura

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. února 2018
10:30

Ve volbách skončil na třetím místě, porazili ho pouze Miloš Zeman s Jiřím Drahošem. Pavel Fischer, někdejší velvyslanec ve Francii a člen Havlova hradního týmu, se po volbách rozhoupal a oznámil, kam povedou další kroky v jeho nově nastartované politické kariéře. Chtěl by se pokusit dostat do Senátu, při ohlášení své kandidatury se přitom pustil do kritiky Miloše Zemana či Tomia Okamury.

Ve své politické kariéře by chtěl pokračovat. „Rozhodl jsem se totiž kandidovat do Senátu Parlamentu ČR,“ uvedl dnes Fischer. Pro kandidaturu ho prý přesvědčila celá řada podnětů z prezidentské kampaně.

Kandidovat bude jako nezávislý, alespoň prozatím. „Vedle sběru podpisů, které jako nezávislý kandidát musím představit, pokračuji v jednání s politickými stranami,“ říkal Fischer s tím, že nechce kandidovat jen za jednu z nich, ale jednat hned s několika naráz.

V Senátu by se rád věnoval zahraničním vztahům, bezpečnosti a obraně, ale i tématům, které načerpal během kampaně a zjistil, že jsou pro život v Česku podstatná a rozhodující. Jako je třeba „rozvoj méně privilegovaných regionů“ nebo otázka dostupnosti veřejných služeb.

Pustil se do Zemana za sjezd KSČM i „popírače“ Okamury

Fischer tak nyní hledí do budoucnosti - senátní volby se uskuteční na podzim. Vzpomněl však i aktuální výročí. „V únoru 1948 se u nás demokratickou cestou zmocnili vlády komunisté,“ připomněl. 40letá vláda KSČ připravila tuto zemi o elity, statkáře, průmyslníky, duchovní, vzdělance i profesory, upozornil také na tiskovce.

„Jizvy po působení komunistů nese naše krajina dodnes. A stejné jizvy bohužel stále zůstávají v naší společnosti,“ míní. 70 let po komunistickém převratu třeba vidí, že se pojem StB - podle Fischera nástroj smrtelný pro demokracii a lidské osudy či životy - skloňuje v Česku i dnes. „A to v souvislosti dokonce s naším premiérem,“ podotkl.  

Aniž by ho jmenoval, pustil se Fischer i do místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury (SPD). „Nedávno vysoký ústavní činitel ČR zpochybnil samotnou existenci lágru v Letech u Písku, kde našly smrt stovky obětí. Kam jsme se to dostali, když hlas tohoto popírače přepisuje historii doslova před našima očima a dokonce při tom není sám,“ narážel na kauzu kolem romského koncentračního táboru v Letech.

Podivuje se také nad tím, že prezident Miloš Zeman vystoupí v dubnu na sjezdu KSČM v Nymburku: „Je to k nevíře, ale v únoru roku 2018 demokraticky zvolený prezident ČR ohlašuje, že vystoupí na sjezdu komunistické strany. Poprvé od roku 1990 tak budou komunisté z iniciativy Miloše Zemana politicky legitimizováni (...) Jsem sám, co tu má pocit, že se dusivý smrad minulosti dere zpátky?“

Na dotaz Blesk Zpráv však Fischer uvedl, že kvituje, že se v Česku rozjelo nové kolo jednání o vládě. Podle premiéra Babiše je přitom jedinou variantou na stole spolupráce ANO s ČSSD za podpory KSČM. „Je v zájmu naší země, abychom měli vládu, která se opírá o většinu ve Sněmovně,“ uvedl diplomaticky Fischer a dodal: „Jednání se obnovila s novou energií a to je podle mě dobrá zpráva.“

Video  Budou Češi platit eurem? Fischer je pro, Topolánek odkládá na neurčito  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kandidovat bude na Praze 12

Fischer bude kandidovat v obvodu, kde s rodinou dříve bydleli - na Praze 12. Během kampaně a volebního klání podporovala Fischera i jeho manželka Klára. I při vyklízení volebního štábu si neúspěšný kandidát v rozhovoru pro Blesk Zprávy podporu své rodiny velmi pochvaloval.

Fischer ve volbách získal 10,23 procent hlasů. Na druhé kolo to zdaleka nestačilo, přesto v pelotonu kandidátů předčil hned šestici hradních uchazečů včetně expremiéra Mirka Topolánka. Vedle něj se o Senát budou ucházet i další souputníci z prezidentské volby - své záměry již oznámili Marek Hilšer či Jiří Hynek. Na rozhodnutí ohledně další kariéry Jiřího Drahoše se čeká.

adeso ( 8. října 2018 10:19 )

i Bělobrádek se tam cpe, protože to není tak časově náročné!!! stačí tam být jednou za čtrnáct dní a máte balík jak poslanec... nechápu to tady

adeso ( 8. října 2018 10:15 )

ta líní elita, když se legálně nedostane do úžasných funkcí, tak se bude cpát so Senátu. Záchytná stanice pro bl--y, lenochy a gaunery. Já bych ten senát zrušil... změnit nějaký ten zákon a tuhle svoloč vypráskat!

salto ( 23. února 2018 08:33 )

„V únoru 1948 se u nás demokratickou cestou zmocnili vlády komunisté.“ No jo, ale kdo za to může? Nebyli to ti ohniví zastánci demokracie, kteří si mysleli, že si něco vytrucují? Nepřipadá vám současná situace obdobná?

oltec ( 22. února 2018 19:56 )

lenoch Fišer bude doživotně placený z peněz daňových poplatníků

va45 ( 22. února 2018 19:31 )

Ty znáš nějakého slušného havlisty co nejde po korytech a penězích? Já ne.12 let řádění Havla a jeho kamarádů a kamarádek na Hradě stačilo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa