Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Poražený prezidentský kandidát měl svou inauguraci. „Velezrada,“ hrozí prokurátor

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. ledna 2018
11:35

Tisíce lidí se v úterý sešly v keňské metropoli Nairobi při neoficiální inauguraci neúspěšného prezidentského kandidáta Raily Odingy. Ceremoniál mu uspořádala opozice. Úřady ale znemožnily třem televizím, aby samozvanou inauguraci Odingy živě přenášely. Odinga neuznává vítězství Uhurua Kenyatty v loňských prezidentských volbách.

Improvizovaná ceremonie se konala v parku Uhuru v centru Nairobi za přítomnosti tisíců příznivců opozice. Policie proti nim nasadila slzný plyn, informovala agentura Reuters. Režim zabránil okamžitému odvysílání protestní akce v televizích Citizen TV, NTV a KTN News, uvedla agentura DPA.

Generální prokurátor už dříve varoval, že podobné zpochybnění úřadujícího prezidenta naplňuje skutkovou podstatu velezrady. Naznačil tak možnost zatčení Odingy, napsala agentura AFP.

Bývalý levicový premiér Odinga prohrál ve volbách z 8. srpna, toto hlasování ale následně prohlásil nejvyšší soud za neplatné. Opakovaných voleb 26. října se Odinga nezúčastnil, protože je považoval za nesvobodné a neférové. Jeho neoficiální inaugurace by mohla vést k další vlně protestů a demonstrací. Odinga dal svým činem najevo, že bojkotuje znovuzvolení Kenyatty.

Akce pod dohledem policie

„Chceme uspořádat poklidnou událost, která bude v naprostém souladu s ústavou a zákonem. Jediné, co si přejeme, je upozornit vládu na to, že naši misi za svobodnou vládu dotáhneme až do konce,“ napsala opozice den před ceremoniálem. Dav se v parku, kvůli průchodu přes policejní kontroly, scházel pomalu. Před polednem se jich i přes obstrukce sešly tisíce.

Neoficiální inaugurace Raily Odingy. Neoficiální inaugurace Raily Odingy. | Reuters

Odinga pronesl krátkou řeč, ve které uvedl, že „být prezidentem keňského lidu je poslání zhůry“. V projevu kladl důraz na to, že jeho jednání není v rozporu s ústavou. Většina lidí už je unavená z politické nestability země, opozice ale věří, že Odingovo jmenování do funkce „prezidenta lidu“ by mohlo obnovit jejich snahu o změnu.

„Hrají si s ohněm“

Analytici z Mezinárodní krizové skupiny varovali před Kenyattovou reakcí na inauguraci. „Odinga a Kenyatta si hrajou s ohněm. Keňa má za sebou dlouhou historii násilných střetů, vzpomeňme si na volby v roce 2007. Odiangovo jmenování by mohlo vést k dalšímu krveprolití,“ uvedli odborníci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi