Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívku po volbě prezidenta zabila zbloudilá střela. V Keni je už 12 mrtvých

Autor: ČTK, pk - 
12. srpna 2017
15:40

Nejméně 12 lidí od pátku zemřelo během nepokojů v Keni, kde se rozhořely protesty v reakci na vyhlášení výsledků prezidentských voleb. Informují o tom v sobotu zahraniční tiskové agentury. Ve volbách zvítězila současná hlava státu Uhuru Kenyatta. Opozice označila sčítání hlasů za zmanipulované, keňští pozorovatelé ale nyní uvedli, že výsledek je v pořádku.

Do márnice v Nairobi v sobotu převezli těla devíti mladých mužů, kteří podlehli střelným zraněním. V Nairobi zemřela i devítiletá dívka, kterou zasáhla kulka vypálená z policejní zbraně. „Byla zasažena zbloudilou střelou, když stála na balkoně a policisté sporadicky stříleli,“ cituje agentura Reuters jednoho ze svědků. Protesty zasáhly i několik slumů kolem Nairobi.

Úřady už ráno informovaly o dvou mrtvých na dalších místech země. „Jeden člověk zemřel a další čtyři zraněné jsme přijali do nemocnice,“ cituje AFP nemocniční zdroj ve městě Kisumu. Dalšího mrtvého ve městě Siaya potvrdil místní policista.

Volební komise v pátek uvedla, že Kenyatta získal v úterním hlasování podporu 54,27 procenta voličů. Opoziční kandidát Raila Odinga si zajistil 44,74 procenta hlasů.

Na průběh voleb dohlížela hlavní keňská pozorovatelská organizace ELOG. Ta v sobotu uvedla, že nemá žádné důkazy, že hlasování bylo zmanipulované. Výsledek voleb je podle ní přesný.

Během dvouměsíčního etnického násilí, které propuklo také kvůli volbám, v roce 2007 zemřelo zhruba 1100 lidí. Dalších asi 600 tisíc muselo opustit své domovy.

Protesty ve Venezuele. Více ve videu:

Zobrazit celou diskusi