Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru Call of Duty: Infinite Warfare Activision

Série Call of Duty se s postupem času proměnila ze střílečky v historických dobách druhé světové války v akci zaměřenou na moderní konflikty, z níž se nakonec stalo čistokrevné sci-fi. A jsme za to rádi. Ať si bručouni říkají, co chtějí. Jde totiž o jeden z nejlepších dílů celé ságy. A to je co říct.

Příběh se odehrává v budoucnosti, ve které lidstvo vyplýtvalo všechny zdroje Země. Začalo proto kolonizovat i ostatní planety sluneční soustavy a jejich měsíce. A zrovna na Marsu se z osadníků stali krvežízniví dobyvatelé, kteří chtějí rodnou planetu lidstva vyplenit a její obyvatele vyhladit.

Kit Harington jako admirál Salen Kotch
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Tuto frakci, jejíž název snadno zapomenete, vede admirál Salen Kotch. Padoucha ve hře ztvárňuje Kit Harington známý jako Jon Sníh ze seriálu Hra o trůny. I když je jeho oponent a hlavní hrdina kapitán Nick Reyes (Brian Bloom) příliš generickým vojákem s předem známými morálními zásadami, má hra jiné hvězdy.

Ve hře září David Harewood (Martian Manhuter ze seriálu Supergirl) jako seržant Usef Omar, mihne se v ní MMA zápasník Conor McGregor nebo závodník Lewis Hamilton a i zbytek hrdinů není k zahození. Největší hvězda hry však lidskou tvář nemá. Je jí robot Ethan, který do Infinite Warfare přináší nejvíc humoru i emocí. A je moc cool.

Robot Ethan je nejlepší postavou celé hry.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Příběh jako takový je typický pro videohry s vojenskou tematikou, ale odsýpá. Trochu klišé však je, že postavy padají a umírají jako mouchy a stále se obětovávají pro dobro ostatních. Meh. Domovem celé posádky je vesmírná loď Retribution, jejíž útroby učarují fandům sci-fi žánru a v níž procestujete celou naši soustavu.

Call of Duty: Infinite Warfare je klasickou FPS akcí, v níž se prostřílíte řadami nepřátel. Ať už to budou lidé, nebo plechoví roboti, kteří budou k zemi padat po součástkách. Pokud budete úspěšní, můžete jednoho z nich hacknout a obrátit ho proti nepřátelům. Nebo ho rovnou odpálit. A dojde i na obří mech, který budete dálkově navádět na cíl.

Grafika je v Call of Duty: Infinite Warfare parádní.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Díky zasazení do futuristického prostředí naleznete ve zbrojním arzenálu nevídané kousky. Například brokovnici, kterou rozložíte na dva samopaly, pavoučí granáty, které naběhnou na protivníka a odpálí se na něm, antigravitační granáty, které protivníka znehybní ve vzduchu, nebo instantní krycí stěnu.

Zajímavou novinkou jsou mise v otevřeném vesmíru. Budete hopsat po asteroidech, k čemuž se bude hodit i vystřelovací lano. Z paluby Retribution si budete vybírat z hlavních i vedlejších misí, které životnost kampaně prodlouží až k (na poměry žánru slušné) délce sedmi až osmi hodin.

Vesmírné bitvy jsou epické.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vedlejší mise nejsou vůbec k zahození. Infiltrujete nepřátelské plavidlo, abyste zabili velitele. V jiné lodi se zase pokusíte o záchranu rukojmích. A nakonec dojde i ke zmiňované túře po asteroidech. Největší a nejvýraznější novinkou v sérii jsou ale bitvy ve vesmírné stíhačce Jackal. Ať už v kosmu, nebo na planetách.

Jackala totiž skutečně sami ovládáte, a i když jsou tyto souboje relativně lehké poté, co si ovládání stroje osvojíte, mají šťávu. Budete pálit kulky, rakety i lasery na vesmírné bitevníky i protivníkovy stíhačky. Vyhýbat se jejich protiúderům budete výkruty i obrannou salvou světlic.

Zombie sem a zombie tam
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Příběhový mód prostě zaujal a vzal vítr z plachet posměváčkům, kteří Call of Duty: Infinite Warfare nevěřili. A i další režim, který je klasický Zombies, je pecka. Neodehrává se v kosmu, ale na Zemi 80. let v zábavním parku s vesmírnou tematikou. V roli jednoho ze čtyř hrdinů se budete snažit ubránit hordám nemrtvých.

Budete stavět zábrany, získávat nové zbraně a užívat si stylové retro zábavy. Byť není Zombies mód ničím originálním a fandové ho moc dobře znají, je stále zábavný a vtipný. Obsahuje více, než se na první pohled zdá. Od vtipného příběhu až po místnost plnou arkádových her při respawnu. Jako DJ tu navíc vystupuje notorický alkoholik a plavčík David Hasselhoff. Kdo by mu odolal?

Nemrtví se k vám už šourají.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Multiplayer, který v Call of Duty hrají pravidelně miliony hráčů, je také zpět v plné polní. Nepřináší však žádné pořádné novinky a zároveň se v něm dočkáte několik nemilostí. S jeho základní podobou nemáme problém, levely mají obstojný design, ale citelně nám chybí akce v Jackalech jako v singleplayeru.

Systém odměn se zčásti bohužel změnil v drancování beden (loot), v nichž získáte předměty, které často ani kvůli současnému levelu nemůžete použít. A to nad hrou visí velká hrozba mikrotransakcí, kvůli nimž si protihráči za reálné peníze přijdou na vylepšení, kvůli kterým jste u multiplayeru strávili desítky hodin času.

Fotogalerie
32 fotografií
Call of Duty: Infinite Warfare je ale celkově vážně povedené hra. Dobré jméno jí dělá i pěkná grafika s hezkými modely postav, jejich detailními obličeji, krásně zpracovanými planetami, loděmi i celým vesmírem. Hudební doprovod a dabing jsou také na vysoké úrovni. Tak na co čekáte? Hurá do vesmíru!

Call of Duty přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Atraktivní sci-fi reálie
Příběh překvapivě vtáhne
Robot Ethan je skvělá postava
Nadupaný futuristický arzenál
Bitvy ve vesmírných stíhačkách
Multiplayer stále baví

 

Minusy:
Příběh se nevyhnul klišé
Multiplayer bez výrazných novinek
Hra více hráčů bez vesmírných stíhaček
Prapodivný systém získávání odměn v MP
Podlé mikrotransakce

 

Infobox
Datum vydání: 4. listopad 2016
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1399 Kč (PC)
Výrobce: Infinity Ward
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ