Děj se odehrává ode dneška za 40 let v nepříliš vzdálené budoucnosti. Veřejným nepřítelem číslo jedna je Hades, vůdce teroristické skupiny KVA, který se neštítí útočit na civilisty, a je na vás, abyste mu zatnuli tipec. Hlavním hrdinou hry je Jack Mitchell, ale je to úplně jedno. I kdyby byl Mitch Jackall, za chvíli byste si to stejně nepamatovali kvůli tomu, jak je nevýrazný.

Mitch, tedy vlastně Jack, přichází při obraně Jižní Koreje o ruku a nejlepšího přítele Willa Ironse, který při výsadku umírá. Na jeho pohřbu se objevuje hlavní hvězda hry, a to Kevin Spacey alias Jonathan Irons, Willův otec a šéf nadnárodní zbrojní společnosti Atlas. Hlavnímu hrdinovi po synově smrti nabízí, aby se k němu přidal a bojoval v soukromé sféře. Ten přijímá a dostává novou protetickou ruku.

Příběh nového Call of Duty je dutý, jak jen může být, a nepřináší nic nečekaného. Všechny zamýšlené zvraty odhalíte dopředu. Jenže kampaň pro jednoho hráče je svižná, adrenalinová, a i když je Spacey jasná vábnička na nehráče, je ve hře skvělý a jenom jeho hlášky a vystupování stojí ze všech postav opravdu za to.

Kampaň je totiž celkově oproti předchozím dílům propracovanější, byť je lineární každým coulem. Jdete prostě tam, kam hra chce, a zabijete toho, koho chce. Jenže povětšinou to vůbec nevadí, protože procházíte nádherné a interaktivní prostředí, ať už jde o Jižní Koreu nebo Nový Bagdád. Akce nikdy nepovoluje, než dojdete za přibližně 6 nebo 7 hodin ke konci, nestane se vám nikdy, že byste se nudili.

Kromě přestřelek s futuristickými zbraněmi, a to pistolemi kulomety i lasery, se totiž projedete v autě, člunu, vznášedle, usadíte se i za chodící tank a proletíte se ve stíhačce. Tyto pasáže jsou sice jednoduché a ve hře jsou hlavně na efekt, ale potěší. Nechybí ani útoky různými typy granátů – elektromagnetické, výbušné a samonaváděcí nebo ty, které odhalí pozici nepřátel. Něco jiného jsou mise v dálkově ovládaném dronu, které jsou propracované a nápadité.

Exoskelet obohatí vaše schopnosti, stanete se silnější i rychlejší
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Budete se s ním pohybovat v neviditelném režimu, aby vás nikdo neviděl, a podniknete i přímý útok. Drony hrají ve hře velkou roli a budete bojovat i proti nim, a to dokonce proti obřím koordinovaným rojům. Tím hlavním, co odlišuje Advanced Warfare oproti jeho předchůdcům jsou vylepšitelné exoskeletony, které dodávají hrdinům speciální schopnosti.

Ve hře jich je několik druhů a bohužel si v kampani nemůžete vybrat, který na sebe právě oblečete. Díky nim získáte větší rychlost, tasit ochranný štít, schopnost dočasně se vznášet, vystřelovat lano a dostat s jeho pomocí na vyvýšená místa nebo šplhat kolmo vzhůru díky magnetům na dlaních. Ke konci se chopíte u toho nejsilnějšího exoskeletonu, jenž svou palebnou silou připomíná mech.

Zběsilá jízda autem je další ze superakčních pasáží v kampani hry
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kampaň je tak sice jednohubka, ale zatraceně lahodná, až se z ní budete olizovat za ušima. Těmi pravými hody je ale multiplayer, který se nebojíme označit za naprosto parádní, což potvrzují statisíce hráčů, kteří bojují na síti. Opět nechybí systém hodností a levelování, stejně jako možnost přivolat silnější útoky na základě několika úspěšných zlikvidování nepřátel. Levelují se i zbraně, kterým pak můžete přidat hledí větší zásobníky atd.

Kompetitivních režimů je dostatek, nechybí klasický týmový deathmatch, zajmi vlajku, dominance s obsazováním území a výborný kill confirmed. V něm z každého padlého vojáka vypadnou psí známky, které musíte sebrat. Ale ukradnout vám je může jiný hráč. Pokud padnete vy, mohou vás spoluhráči zachránit tím, že vaše seberou před protivníkem.

Multiplayer je skvostná zábava
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Výborný je i režim uplink, ve kterém máte za úkol dopravit satelit na území protivníka. Když ho držíte, nemůžete střílet, ale můžete ho předat spoluhráčům a pak palbu opětovat. Báječné. Multiplayer vás navíc zásobuje neustále novými předměty jako dočasnou neviditelností a přijdete i k novým zbraním. Vše dostává díky exoskeletům nový rozměr.

Škoda však je, že kooperace je přítomna jen v podobě režimu exo survival. Ten se odehrává na mapách z klasického multiplayeru, ale se spoluhráči odoláváte hordám počítačem ovládaných protivníků. Jakmile zlikvidujete několik vln, můžete si vylepšit zbroj a vzhůru zase do boje. Celkově je ale nabídka kooperace dosti omezená, jeden mód je málo.

Fotogalerie
27 fotografií

Celkově působí Call of Duty: Advanced Warfare jako akční film od Michaela Baye. Každou chvíli se něco děje, explozi střídá větší výbuch, nikdy si nenudíte. K tomu si připočtěte výborný multiplayer s propracovaným systémem odměn a vyjde vám, že poslední díl té nejvíce komerční herní série je vlastně velmi povedený.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Adrenalinová kampaň
Prakticky nesmrtelný multiplayer
Režimy kill confirmed a uplink musíme vyzdvihnout
Superschopnosti díky exoskeletonů
Ovladatelné drony
Oslnivá grafika
Kevin Spacey jako hvězda hry

 

Minusy:

Extrémně lineární a předvídatelné
Omezená kooperace – jen jeden režim

 

Infobox

Datum vydání:  14. říjen 2014

Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, PC

Cena: 1599 Kč (PS4, XO), 1499 Kč (PS3, X360), 1199 Kč (PC)

Výrobce: Sledgehammer Games

Vydavatel: Activision

Distributor v ČR: ABC Data

Jazyk: AJ