Video
Video se připravuje ...

Call of Duty: Vanguard - trailer 

Call of Duty: Vanguard, které vyšlo koncem minulého roku, se v podstatě skládá ze tří menších či větších složek. Tou nejkratší je tradičně kampaň, která však stejně zabere kolem sedmi až osmi hodin podle zvolené obtížnosti a hráčova odhodlání. Pokud máte dostatek času, dohrajete ji za víkend. Jestli jste však pracovně vytíženi a budete se hraní věnovat po večerech, máte o zábavu postaráno na celý týden. Příběhový režim se skládá z devíti misí. Ty jsou adrenalinové a mají spád.

Stalingrad, Midway, Tobruk...

Ať už jde o úvod ve vlaku, válčení v rozbořeném Stalingradu, bitva o Midway, kterou zažijete v oblacích nebo obléhání v pouštním Tobruku, vždy jde o lineární a nekomplikovanou jízdu, kterou ocení fanoušci sérii, příznivci válečných videoher i například příležitostní hráči. Každá z postav má své speciální schopnosti. Brit Arthur Kingsley jako velitel dokáže úkolovat ostatní. Tyto rozkazy se bohužel omezují na „zaútoč“ a, ehm, to je všechno. Australan Lucas Riggs to umí s granáty.

K dispozici má hned několik druhů a při zaměřování vidí trajektorii hodu. Americký pilot Wade Jackson umí kromě boje v oblacích na souši spustit soustředění, odhalit tak skryté protivníky, zpomalit na chvíli čas a usnadnit zaměřování. Ruská odstřelovačka Polina Petrova dokáže nepřekvapivě zacházet s odstřelovací puškou jako nikdo jiný a na vyznačených místech umí i lézt po zdech. Speciální schopnosti jistě využijete, ale jsou zde podle mě tak trochu do počtu. Mají totiž jen základní podobu.

Ratatata jízda

Některé z nich umí i ostatní, jen trochu jinak. Co je u FPS (střílečka z pohledu první osoby) jako Call of Duty: Vanguard nejdůležitější, je pochopitelně samotná střelba. Ta je povedená, a i proto hratelnost tolik odsýpá. Do rukou se vám dostane přehršel dobových palebných zbraní. Je možné střílet z krytu i využít zničitelného prostředí a sejmout nácka třeba přes zeď. Příběh kampaně se odehrává nechronologicky. Poté, co je parta hrdinů uvězněna v nacistickém žaláři, vzpomíná na své největší úspěchy.

Jde také o události, které je svedly dohromady. V některých úsecích se střílečka mění na střelnici, ale za mě se kampaň povedla a užil jsem si ji více než u minulého dílu Black Ops: Cold War. Série Call of Duty je od samotných počátků zaměřená stejně tak na multiplayer jako na singleplayer a nejinak je tomu i tentokrát. Hra online hráčů je opravdu masivní a nabízí dostatek módů k zahrání. Nechybí klasiky jako Free-for-All (všichni proti všem), Team Deathmatch (dva týmy proti sobě) nebo Kill Confirmed.

Vřava na síti

V tomto režimu musíte potvrdit zabití protivníka tím, že seberete jeho psí známku. Módů je samozřejmě víc, přítomné je i získávání perků, úprava a personifikace zbraní podle svého gusta, předpřipravené playlisty nebo novinka v podobě Champion Hillu, což je taková variace na týmový battle royale. Celkově je k dispozici 20 map, což je skutečně hodně. Zvláště, když jsou promyšleně propracované a členité. Hra více hráčů je navíc zakomponována i do free 2 play hry Call of Duty: Warzone.

Jsou to prostě multiplayerové hody, jak jsme si u série zvykli. Navíc oceňuji, že je hra více hráčů neuvěřitelně přístupná. Žádné dlouhé nastavování. Stačí vybrat, na jaký typ režimu máte chuť, zvolit si výbavu a během pár sekund hrajete. Online hraní je navíc neuvěřitelně stabilní. Může za to množství updatů, kterými se vývojáři o svou hru starají. Jinak řečeno: neustále je jí věnována péče. Navíc jde podle pravidel moderních multiplayerových akcí pouze o první sezónu, což znamená, že další obsah ještě přibude.

Nemrtví jsou zpět

Třetí částí hry jsou tradičně Zombies. Zabíjení nácků je sice legrace, ale zabíjení zombie nácků je ještě větší. Tento kooperativní režim prošel velkou změnou a nyní se s dalšími hráči připojujete do základny ve Stalingradu. Z něj se přes portály dostáváte do jednotlivých režimů, kde se musíte ubránit hordám nemrtvých. Mezi jednotlivými kláními si vylepšujete schopnosti i zbraně. Příběhové zaměření bydlo upozaděno, ale přítomní démoni jsou děsiví.

Celkově mám ale ze Zombies režimu pocit, že mu mělo být věnováno více času. Je zábavný, ale v minulosti byl zábavnější. Možná se ale dočkáme dalšího obsahu, což u CoD není nic výjimečného. Co se technického zpracování týče, nelze mu skoro nic vytknout. Technické chyby byly vždy menšího rázu a nijak neovlivňovaly hratelnost. Šlo o prolnutí textur apod. Grafika je jedním slovem ohromující. Na hru je na PlayStation 5 radost pohledět. Call of Duty: Vanguard je totiž vážně krásná hra.

Na pohled krása

Viditelnost je maximální, textury ostré a zejména obličeje postav si zaslouží pochvalu. Jejich mimika je dokonalá. Hra běží naprosto plynule. Mohu dosvědčit, že 60 fps je stabilních a kdo má moderní TV, může si spustit i snímkování v 120 fps. To vše při dynamickém 4K rozlišení. Hudba je taktéž povedená a dabing naprosto bombastický. Však svůj hlas i podobu propůjčily hvězdy jako Dominic Monaghan (Quantum Break, X-Men Origins: Wolverine, Hobbit) nebo Elya Baskin (Spider-Man 2 a 3).

Nahrávací časy jsou díky SSD disku prakticky neexistující. Podpora ovladače DualSense je také citelná. Poslední díl Call of Duty tedy ostudu jménu série rozhodně nedělá. Naopak jde o povedený přírůstek do rozvětvené série válečných akcí, která se odehrává od druhé světové války až do budoucnosti. Kampaň rozebírá věci jako černochy nebo ženy ve spojeneckých vojskách, multiplayer je snadno dostupný pro každé a Zombies...no, u nich by to chtělo ještě více péče. Celkově jsem se bavil a to je to nejdůležitější. A že někdo prská, že je CoD stále to samé? Je mi to jedno. Tohle je dobrá střílečka z druhé světové války.

Vše o sérii Call of Duty přehledně na Blesk.cz

Fotogalerie
119 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 82 %

Plusy:
Adrenalinová kampaň
Přestřelky jsou parádní
Spousta zajímavých lokací z druhé světové války
Multiplayerové hody
Režim více hráčů je velmi rychlý a přístupný
Hodně map pro kompetitivní paření
Zombies na chvíli zabaví
Audiovizuální nádhera
 
Minusy:
Speciální schopnosti hrdinů jsou úsměvné
Režim Zombies potřebuje dodělat
Stále to samé
 
Infobox
Datum vydání: 5. listopad 2021
Platformy: PlayStation 5 (recenzováno), PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
Cena: 1899 Kč
Výrobce: Sledgehammer Games, Treyarch, Beenox, Demonware, Toys for Bob, Sumo Digital a Raven Software
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry